OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

HDZ, SDP i Možemo predstavili svoje programe obrtnicima

E-mail Ispis PDF

U proteklih tjedan dana predstavnici triju stranaka  – HDZ, SDP i Možemo - su u kući hrvatskih obrtnika predstavili svoje gospodarske programe i odgovarali na pitanja obrtnika. U ime HDZ-a susretu i razgovoru s obrtnicima su nazočili aktualni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Habijanom i ministrom financija Primorcem te brojnim suradnicima, u ime stranke „Možemo“ premijerska kandidatkinja Sandra Benčić te u ime SDP-a prof. dr.sc. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Antun Trojnar, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik najveće područne komore, Obrtničke komore Zagreb, koja broji više od 32.000 obrta, izrazio je zahvalnost svim političkim strankama na dolasku, istaknuo važnost obrtništva, a time i njihovog dolaska te pozvao na nastavak suradnje: „Puno puta smo čuli da je obrtništvo zdravi temelj gospodarstva. Doista jest, broj obrta kontinuirano  raste, a obrtništvo čuva našu kulturu, tradiciju i identitet. Pred svima nama je puno posla, izgled užih centara naših gradova i gomila praznih prostora jedan su od pokazatelja samo jednog od brojnih problema. Očekujemo nastavak suradnje na dobrobit naših obrtnika sa svakom Vladom, bez obzira na stranačko opredjeljenje.“

„Ova institucija je apolitična, no ovisi o politici i spremnosti na dijalog, pri čemu smo snažno uvjereni da obrtništvo mora biti strateški prioritet svake Vlade, a potreba za unapređenjem uvjeta poslovanja za obrtnike mora biti naš zajednički cilj, naš cilj, cilj Vlade i cilj cijelog društva. Ova institucija - Hrvatska obrtnička komora -  zastupa interese 114.058 hrvatskih obrtnika u kojima je ukupno zaposleno 213.652 osoba, a što čini 12,9 % ukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj. Riječ je o rastu od 10,5 %, u mjesec dana imamo 1.234 nova obrta. I svaki od njih je važan,“ istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil prije nego što je iznio neke od zahtjeva važnih za unapređenje obrtništva u cjelini te najavio slanje specifičnih zahtjeva za razvoj pojedinih djelatnosti na nadležna tijela nakon formiranja nove Vlade.

Tako je istaknuto da su dosadašnje mjere Vlade, osobito po pitanju ograničavanja cijena energenata, uvelike pomogli obrtnicima, kao što su adresirani aktualni problemi s kojima se susreću hrvatski obrtnici u svakodnevnom radu. U cilju dodatnog produbljivanja dijaloga s nadležnim tijelima, HOK traži da predstavnici obrtnika budu dio svake radne skupine za donošenje svih zakona, propisa i mjera koji utječu na život i poslovanje obrtnika.  Najavljeno je da će se nastaviti sa zahtjevima za porezno rasterećenje koje bi obrtnicima omogućilo da posluju u poticajnom poslovnom okruženju, budu konkurentniji i zadrže kvalitetne radnike, zaposle nove, ali i ulažu u njihovo usavršavanje te vlastitu  ponudu i infrastrukturu, kao i nastavak inzistiranja na reformi obrazovanja koji će odgovarati potrebama tržišta rada i temeljiti se na praksi. Istaknuta je i potreba izjednačavanjem prava obrtnika i radnika u radnom odnosu, kao i umirovljenika koji trebaju moći raditi u obrtu i u mirovini. Obrtnici su tako naglasili da će za njih biti ključna prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se, uz ostalo, povećao prag za ulazak u sustav PDV-a te  omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima. Stavljen je naglasak i na potreban konsenzus svih dionika – nadležnih tijela, obrtnika i sami građana - o suzbijanju neregistrirane djelatnosti, pri čemu je imperativ modernizacija majstorskog ispita kao jamstva obrtništva, pečata kvalitete i pravog majstorstva, kao i na potrebu za omogućavanjem prava prvokupa po povlaštenim cijenama obrtnicima koji imaju svoje radionice u državnom prostoru.

Predstavnici svih političkih opcija su pokazali svijest o tome koliko je obrtništvo važno te sve snažnije, ali i koji su potencijali za njegov rast i razvoj te su najavili kontinuiran dijalog s predstavnicima obrtnika u cilju kreiranja uvjeta koje će olakšati i unaprijediti njihovo poslovanje.

 

Radionica o mogućnostima financiranja za ruralni sektor i poduzetnike – Prijavite se!

E-mail Ispis PDF

Krapinsko-zagorska županija i Poduzetnički centar  Krapinsko-zagorske županije u suradnji s HAMAG BICRO-om najavljuje nadolazeću radionicu namijenjenu svim zainteresiranim poljoprivrednicima te poduzetnicimama koji teže proširiti svoje poslovanje kroz dostupne financijske instrumente.

Datum održavanja: Srijeda, 24.04.2024.

Vrijeme: 10:00 - 13:30 sati

Mjesto: Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Bobovje 52G, Krapina

Program Radionice:

 • 10:00 – 10:15 | Uvodni Pozdrav
 • 10:15 – 11:45 | Mogućnosti kreditiranja i jamstva za ruralni sektor
 • 11:45 – 12:00 | Pauza i osvježenje
 • 12:00 – 13:00 | Mogućnosti kreditiranja i jamstva za poduzetnike
 • 13:00 – 13:30 | Eurostars natječaj – potpora za istraživanje

Tijekom ove interaktivne radionice sudionici će imati priliku naučiti o korisnim informacijama vezanima za uvjete kreditiranja i jamstva koja se mogu iskoristiti za rast i razvoj njihovih poduhvata. Također, bit će predstavljen i Eurostars program, koji nudi potporu projektima istraživanja i razvoja.

Ne propustite priliku za stjecanje vrijednih uvida i informacija koje bi mogle biti ključne za uspjeh vašeg poslovanja. Prijavite se za sudjelovanje i saznajte kako iskoristiti dostupne financijske mehanizme za unapređenje vašeg poslovnog poduhvata.

Za više informacija i prijave, kontaktirajte nas putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili telefonom na broj 049 354 695.

Kako biste na vrijeme osigurali svoje mjesto – prijavite se putem poveznice.

Veselimo se vašem dolasku i zajedničkom učenju i rastu!

Ova radionica organizira se u partnerstvu Krapinsko-zagorske županije, Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, HAMAG BICRO, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, LAG-a Zagorje-Sutla, LAG-a Prizag, LAG-a Zeleni bregi.

Attachments:
Download this file (POZIVNICA_24_04.png)POZIVNICA_24_04.png[ ]1028 Kb
Ažurirano Ponedjeljak, 15 Travanj 2024 11:14
 

JAVNI POZIV za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu Krapinsko-zagorske županije

E-mail Ispis PDF

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije skreće pažnju svojem članstvu na raspisani JAVNI POZIV za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu Krapinsko-zagorske županije u 2024. godini.

https://kzz.hr/natjecaj/javni-poziv-za-dodjelu-bespovratnih-potpora-u-turizmu-u-2024-godini/

Ažurirano Srijeda, 10 Travanj 2024 11:30
 

Početak prezentacija srednjoškolskih programa u Krapinsko-zagorskoj županiji

E-mail Ispis PDF

U ponedjeljak, 08. travnja 2024. godine započeo je novi ciklus predstavljanja srednjoškolskih zanimanja i programa za učenike 7. i  8. razreda i njihove roditelje.

Organizatori su Krapinsko zagorska županija s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Krapina, Obrtničkom komorom Krapinsko zagorske županije, Hrvatskom  gospodarskom komorom Županijskom komorom Krapina i srednje škole Krapinsko-zagorske županije

Ove prezentacije održat će se u svim osnovnim školama u KZŽ, a na taj način učenicima i roditeljima na jednom mjestu nude se mnoge informacije važne za odabir prvog zanimanja.

Prvo predstavljanje održano je u Osnovnoj školi Bedekovčina na kojem su prisustvovali:  župan KZŽ Željko Kolar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, športa i tehničku kulturu KZŽ Mirjana Smičić Slovenec, načelnik općine Bedekovčina Darko Ban, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko -zagorske županije Nenad Kučiš, predsjednik Udruženja obrtnika Bedekovčina Zlatko Ban,  predstavnica HZZ PU Krapina  Melita Horvat Peh te predstavnici SŠ KZŽ. Svi govornici  istaknuli su važnost nastavka održavanja ciljanih prezentacija kako bi roditelji i učenici sedmih i osmih razreda Osnovnih škola  KZŽ što lakše donijeli odluku o izboru budućeg zanimanja te o potrebama na tržištu rada.

Na prezentaciji je učenicima i roditeljima ponuđeno niz informacija za dobar odabir pravog zanimanja, prikazani su  filmovi za promociju deficitarnih zanimanja.

Učenici i roditelji dobili su informaciju o upisu u Jedinstveni model obrazovanja za trogodišnja zanimanja te im je predstavljen program obrazovanja srednjih škola KZŽ, a na info-pultovima SŠ KZŽ su se mogli detaljnije informirati o željenom zanimanju te dobiti promotivne materijale i letke.

Prezentacija obuhvaća teme:

 1. Kako odabrati pravo zanimanje? – predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina
 2. Prikazivanje promo filma o  deficitarnim zanimanjima u KZŽ
 3. Informacije o upisu u Jedinstveni model obrazovanja za trogodišnja zanimanja – Udruženja obrtnika Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.
 4. Predstavljanje zanimanja/programa obrazovanja za koja se moguće školovati u  KZŽ – Predstavnici srednjih  škola s područja Krapinsko-zagorske županije (Gimnazije A. G. Matoš, Srednje škole Bedekovčina, Srednje škole Krapina, Srednje škole Konjščina, Srednje škole Oroslavje, Srednje škole Pregrada, Srednje škole Zabok, Srednje škole Zlatar, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok)
 5. Predstavljanje poslodavaca i njihovih potreba za zaposlenicima
Attachments:
Download this file (Letak OSˇ 2024.pdf)Letak OSˇ 2024.pdf[ ]426 Kb
Ažurirano Utorak, 09 Travanj 2024 13:43
 

MINGOR: Dan izbora je neradni, no moguć je rad uz uvećanu plaću

E-mail Ispis PDF

Temeljem traženja i upita Hrvatske obrtničke komore, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je dalo tumačenje vezano uz rad na dan izbora 17. travnja 2024. godine.

Slijedom odgovora MINGOR-a, propisan je neradni dan za dan izbora, ali rad na taj dan je dopušten i nije kažnjiv. Radnici koji neće taj dan raditi imaju pravo na naknadu plaće, a oni koji će raditi imaju pravo na povećanu plaću.

Obrazloženje MINGOR-a nalazi se na dnu stranice.

Attachments:
Download this file (Rad na dan izbora_neradni dan.pdf)Rad na dan izbora_neradni dan.pdf[ ]97 Kb
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 546

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 5