OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Krapina

E-mail Ispis PDF

02. lipnja 2022. godine održana je 10. sjednica saziva 2018.-2022. te 1. konstituirajuća sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Krapina za mandatno razdoblje 2022.-2026.

Na sjednicama su predočeni izvještaj o radu za mandatno razdoblje 2018.-2022., informacija o provedenim izborima unutar cehova te su konstituirana tijela za mandatno razdoblje 2022.-2026.

Unutar Udruženja djeluje sedam cehova koji su birali svoje predstavnike u Skupštinu te Upravni odbor. Izbori su započeli 25. travnja 2022. godine, a završili održavanjem konstituirajuće sjednice 02. lipnja 2022.g.

U Skupštinu Udruženja obrtnika Krapina za mandatno razdoblje 2022.-2026. izabrani su: Valentina Presečki, Mladen Ptičar, Damir Čuček, Matija Poslončec, Nenad Klasić, Tomislav Horvat, Milan Frljužec, Zoran Ranogajec, Nikola Štrok, Mijo Cvilko, Ivan Vrhovec, Nikolina Vugrinec, Mario Kiseljak, Željko Šalković, Branko Šimunić, Mladen Šerek, Karolina Tušek, Karlo Kuhar i Matija Bajsić.

Na 24. sjednici

Upravnog odbora donesena je odluka o prijedlogu kandidata za predsjednika Udruženja obrtnika Krapina kao ovlaštenog predlagača. Predložen je Mario Petek.

Vlasnik je obrta Auto Mario, obrt za auto mehaniku, usluge, trgovinu i prijevoz iz Đurmanca 102,  kojeg je osnovao prije 15 godina. Dugogodišnji je član tijela Udruženja obrtnika Krapina, Upr

avnog odbora i Skupštine.

Predsjednik ceha uslužnih djelatnosti od 2010. - 2022. g., član Skupštine UO Krapina od 2010-2022, član Upravnog odbora UO Krapina od 2010. - 2022. godine.

Član je Skupštine OKKZŽ mandatno razdoblje od 2014 - 2018, potpredsjednik OKKZŽ od 2021, člana odbora za društvene djelatnosti OKKZŽ od 2014-2018, Predsjednik odbora za društvene djelatnosti OKKZŽ od 2018-2022, član ceha uslužnog obrta OKKZŽ od 2014-2022.

2015. godine proširuje svoju djelatnost na niskogradnju, danas zapošljava sedam djelatnika. Djelatnost obrta orijentirana je na hrvatsko tržište. Glavno tržište poslovanja je Krapinsko-zagorska županija te Grad Zagreb.

Dobitnik je brončane plakete za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva na području OKKZŽ.

Svojim radom u Udruženju doprinijeti će redovitom praćenju prijedloga zakona, pravilnika i drugih propisa koji imaju utjecaja na obrtništvo. Zajednički sa Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije davati će prijedloge i mišljenja kojima će se nastojati olakšati poslovanje svih obrtnika. Isto tako aktivno će sudjelovati sa prijedlozima i komentarima prema Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Nastaviti će voditi računa o informiranju obrtnika o novim zakonskim aktima, normama, uredbama i sličnim propisima. To će se postići kroz rad cehova, putem web stranica, sms poruka i svakodnevnog obavještavanja elektroničkom poštom. Uz navedeno, nastavit će se i s individualnim savjetodavnim aktivnostima, a organizirat će se i prigodni informativni seminari.

Nastavno na predstavljanje kandidata, članovi Skupštine za predsjednika Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj imenovali su Maria Peteka.

Po prijedlogu predsjednika za potpredsjednice Udruženja imenovan je Tomica Jurinjak.

Upravni odbor ima devet članova, a čine ga predsjednici cehova te dva člana po prijedlogu predsjednika. U Upravni odbor imenovani su: Valentina Presečki, Damir Čuček, Nenad Klasić, Milan Frljužec, Mario Kiseljak, Ana Bajsić, Robert Hovat, Tomica Jurinjak i Ivan Vrhovec.

Nadzorni odbor ima tri člana koji su također imenovani na ovoj sjednici, a to su Silvija Sirovec, Božica Mijatović i Nikolina Vugrinec.

Na ovoj sjednici Skupštine izabrana su četiri predstavnika Udruženja obrtnika Krapina u Skupštinu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije; Tomica Jurinjak Mario Kiseljak, Mario Petek i Nenad Klasić.

Na samom kraju sjednice dosadašnji predsjednik Vladimir Vidović koji je predstavljao Udruženje obrtnika Krapina u mandatnom razdoblju 2014-2018 i 2018-2022, zahvalio se svima na protekloj suradnji te je novoizabranom predsjedniku Mariu Peteku zaželio dobru suradnju i konstruktivan rad  sa novoizabranim članovima Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora Udruženja.

Gost sjednice predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga  čestitao je novo izabranom predsjedniku Mariu Peteku na novom mandatu, ostalim članovima tijela Udruženja koji su izabrani na svoje dužnosti na sljedeće četiri godine te je pohvalio iznijete smjernice u budućem radu Udruženja. Pohvalio je rad i aktivnosti Udruženja obrtnika Krapina, istaknuo dobru suradnju i organiziranost među članovima te im zaželio sreću u budućem radu.

Ažurirano Petak, 03 Lipanj 2022 10:29
 

Održana 1. konstituirajuća sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić

E-mail Ispis PDF

Josip Grofelnik jednoglasnom odlukom članova Skupštine Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić na prvoj, konstituirajućoj sjednici, u nazočnosti predsjednika Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije g. Darka Varge, izabran je  za predsjednika Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić u  mandatu do 2022.-2026. godine.

Josip Grofelnik rođen je 16.08.1969. g, po struci je strojarski tehničar. Po završetku škole, 1988. godine, zapošljava se u obrtu, kod oca, gdje stječe znanja iz djelatnosti strojne obrade metala. Očevim odlaskom u mirovinu preuzima vođenje obrta koji proširuje uvođenjem novih tehnologija, 2004. godine ujedinjuje se sa suprugom Anitom koja  tada također ima svoj obrt, te postaju vlasnici zajedničkog obrta  za proizvodnju, usluge i ugostiteljstvo „Grofelnik“. Josip i Anita Grofelnik, zajednički vode obrt koji ima obiteljsku tradiciju dugu 50 godina.

Josip Grofelnik aktivan je član u tijelima Udruženja obrtnika (Upravni odbor i Skupština) od 2002. godine, Predsjednik je Ceha proizvodnih djelatnosti od 2010. g, član je Upravnog odbora Udruženja od 2010. g te je kontinuirano od 2006. godine pa do 6.12.2017. godine, kada je prvi puta  imenovan za predsjednika Udruženja  do provođenja izbora, bio  potpredsjednik Udruženja obrtnika. Dužnost predsjednika Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić obnašao je u mandatu 2018. – 2022. godine.

Novim imenovanjem za predsjednika udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić, Josip Grofelnik nastavlja voditi udruženje obrtnika u slijedećem mandatu 2022. – 2026. godine.

Na  prvoj konstituirajućoj sjednici Skupštine Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić, održanoj 31. svibnja 2022. g. za Potpredsjednicu Udruženja imenovana je Davorka Hohnjec a  imenovani su i  članovi Upravnog odbora:

Aleksić Siniša – predsjednik ceha ugostitelja ;Bele Mario – predsjednik ceha prijevoznika; Gajšak Nikola – predsjednik ceha uslužnih djelatnosti; Ivanjko Mario – predsjednik ceha građevinara; Klanšek Ivona – predsjednica ceha trgovaca; Podhraški Bojan – predsjednik ceha proizvodnih djelatnosti , a na prijedlog predsjednika još  tri  člana: Hohnjec Davorka, Kučiš Šumiga  Valentina i Podboj Veljko.

Imenovani su i članovi Nadzornog odbora u  sastavu: Krsnik Dario, Šoštar Andreja, Tepeš Diana.

Na kraju sjednice, odabrana su 2 i   predstavnika Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić u Skupštinu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije – Hohnjec Davorka i Grofelnik Anita.

Ažurirano Srijeda, 01 Lipanj 2022 12:40
 

Obrtnici iz sjeverozapadne Hrvatske hodočastili u Svetište Majke Božje Gorske

E-mail Ispis PDF

U nedjelju 29. svibnja održano je VI. Jubilarno hodočašće obrtnika Krapinsko-zagorske županije u svetište  Majke Božje Gorske u Loboru. Hodočašće je započelo križnim putem  od crkve sv. Antuna u Loboru do svetišta Majke Božje Gorske.

Glavno misno slavlje predvodio je velečasni Tomica Božiček, a propovijed je održao svećenik u miru Blaž Bartol. Na hodočašću je sudjelovalo osamdesetak obrtnika hodočasnika među kojima su bili predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga, predstavnici Obrtničke Komore Koprivničko – križevačke županije, predsjednica Udruženja obrtnika Zlatar Višnja Loparić, predsjednik Udruženja obrtnika Bedekovčina Zlatko Ban, predsjednik Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj Vladimir Vidović, i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih. Velečasni Tomica Božiček pozdravio je obrtnike hodočasnike, zaželio im dobrodošlicu te istaknuo kako je obrtničko hodočašće prilika da obrtnici obave zagovor, te da se duhovno obnove i budu osnaženi u vjeri. Nakon Svete mise svi sudionici bili su počašćeni ručkom uz druženje i pjesmu.

Ažurirano Utorak, 31 Svibanj 2022 10:37
 

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Stubica

E-mail Ispis PDF

26. svibnja 2022. godine održana je 15. sjednica saziva 2018.-2022. te 1. konstituirajuća sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Stubica za mandatno razdoblje 2022.-2026.

Na sjednicama su predočeni izvještaj o radu za mandatno razdoblje 2018.-2022., informacija o provedenim izborima unutar cehova te su konstituirana tijela za mandatno razdoblje 2022.-2026.

Unutar Udruženja djeluje osam cehova koji su birali svoje predstavnike u Skupštinu te Upravni odbor. Izbori su započeli 1. travnja 2022. godine, a završili održavanjem konstituirajuće sjednice 26. svibnja 2022.g.

U Skupštinu Udruženja obrtnika Stubica za mandatno razdoblje 2022.-2026. izabrani su: Darko Hanžek, Jasna Bogović Pavlina, Renata Stepan, Nedjeljko Kucelj, Zdravko Košec, Marija Vrban, Margareta Pavrlišak, Brankica Šćuric, Zvjezdana Dekan, Marko Čmarec, Darko Grden, Željko Novak, Davor Lisak, Damir Berša, Marko Horvatek, Nenad Žukina, Miroslav Štagar, Bernard Andraka, Danijel Lešković, Stanko Čičko, Dubravko Koščević, Martina Jantol Županić i Krunoslav Rusan.

Na 17. sjednici Upravnog odbora donesena je odluka u prijedlogu kandidata za predsjednika Udruženja obrtnika Stubica kao ovlaštenog predlagača. Predložen je Nenad Kučiš.

Vlasnik je obrta Kamen Kučiš trgovina i usluge osnovanog 23.06.2003. godine. Na početku, sjedište obrta bilo je u Brestovcu Orehovečkom, a 2009., nakon izgrađenog poslovnog objekta, seli u Oroslavje. Obrt se bavi preradom i obradom kamena; izradom stepenica, zidnih i podnih obloga od kamena, teraca, mramora, granita, rezanjem, oblikovanjem i obradom kamena, izradom prozorskih klupica i nadgrobnih spomenika. Obrt zapošljava šest djelatnika.

U komorskom sustavu djeluje od 2010. godine kao član Skupštine i Upravnog odbora Udruženja obrtnika Stubica. Predsjednik je istog Udruženja od 2015. godine do danas.

U mandatnom razdoblju 2010.-2014. godine član je Ceha graditeljstva pri OKKZŽ, predsjednik Odbora za gospodarstvo OKKZŽ od 2014.-2018. Predstavnik OKKZŽ u Skupštini HOK-e od 2015.-2018. Od 2015. do 2022. član Upravnog odbora i Skupštine OKKZŽ.

U predsjedničkom mandatu u Udruženju obrtnika Stubica zalaže se za pokretanje brojnih aktivnosti, suradnju s jedinicama lokalnih samouprava i drugih institucija važnih za unaprjeđenje obrtništva te za suradnju s ostalim udruženjima s područja cijele RH što iznimnim zalaganjem i upornošću uspijeva postići. Inicijator je organiziranja humanitarnih akcija i akcija potrebitima u kojima, uz članove Udruženja, uvijek aktivno sudjeluje. Tijekom svog mandata ističe se kao uspješan i častan obrtnik koji je dao izniman doprinos u promidžbi obrtništva te razvoju i unaprjeđenju rada Udruženja.

Nastavno na predstavljanje kandidata članovi Skupštine su za predsjednika Udruženja obrtnika Stubica imenovali Nenada Kučiša.

Po prijedlogu predsjednika za potpredsjednice Udruženja imenovane su Zvjezdana Dekan i Renata Stepan.

Upravni odbor ima devet članova, a čine ga predsjednici cehova te jedan član po prijedlogu predsjednika. U Upravni odbor imenovani su: Nedjeljko Kucelj, Zdravko Košec, Marija Vrban, Brankica Šćuric, Zvjezdana Dekan, Darko Grden, Marko Horvatek, Stanko Čičko i Dubravko Koščević.

Nadzorni odbor ima tri člana koji su također imenovani na ovoj sjednici, a to su Jadranka Horvat Kucelj, Davorka Pavlović i Daniel Ivanić.

Na ovoj sjednici Skupštine izabrano je i pet predstavnika Udruženja obrtnika Stubica u Skupštinu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

Na samom kraju sjednice predsjednik se zahvalio na dosadašnjoj suradnji kolegama i povjerenju za sljedeći mandat ističući važnost održavanja sjednica cehova i dolaska na iste te pozvao sve da se još aktivnije uključe u rad Udruženja posebno na organizaciji predstojeće humanitarne akcije 2. Humanitarni obrtnički lonec koje će se održati u lipnju.

Nakon toga predao je riječ gostu sjednice predsjedniku Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije gospodinu Vargi koji je čestitao novoizabranim članovima tijela Udruženja. Pohvalio je rad i aktivnosti Udruženja obrtnika Stubica, istaknuo dobru suradnju i organiziranost među članovima te zaključno pozvao prisutne na Hodočašće obrtnika KZŽ Majci Božjoj Gorskoj u Lobor.

Ažurirano Srijeda, 01 Lipanj 2022 09:32
 

Novi Zakon o zaštiti potrošača

E-mail Ispis PDF

Dana 28. svibnja 2022. stupa na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača.

Poveznica: Zakon o zaštiti potrošača (NN 19/22)

Neke od izmjena na koje se Zakon odnosi su:

 • pisani prigovor i reklamacije potrošača
 • isticanje cijena za posebne oblike prodaje
 • nepoštena poslovna praksa - prodaja proizvoda dvojne kvalitete
 • zavaravajuća propuštanja i crna lista
 • prodaja izvan poslovnih prostorija
 • definiranje popisa javnih usluga
 • troškovi vještačenja i dr.

Pozivamo članove da svoje poslovanje usklade s odredbama novog zakona.

Ističemo neke od važnijih novosti prema novom Zakonu:

 • Pisani prigovor i odgovor na prigovor

Novim Zakonom propisana je uz obvezu omogućavanja podnošenja pisanog prigovora osobno u poslovnim prostorijama trgovca, putem pošte i e-pošte, i mogućnost podnošenja pisanog prigovora putem drugih sredstava mrežne komunikacije koja omogućuju pohranu vremena i sadržaja komunikacije na trajnom mediju. Izbačen je telefaks kao mogućnost podnošenja prigovora.

Trgovac je dužan bez odgađanja u pisanom obliku putem pošte ili elektroničke pošte potvrditi zaprimanje prigovora potrošača te u pisanom obliku odgovoriti na prigovor u roku od 15 dana od dana zaprimanja prigovora sukladno obavijesti o načinu podnošenja pisanog prigovora u poslovnim prostorijama i na mrežnoj stranici ako je uspostavljena, jasno se izjašnjavajući prihvaća li osnovanost prigovora potrošača.

 • Posebni oblici prodaje

Važna izmjena Zakona odnosi se na isticanje cijena robe – trgovac je u svakoj najavi sniženja i tijekom njega dužan istaknuti sniženu cijenu, ali i najnižu cijenu koju je primjenjivao za taj proizvod u zadnjih 30 dana. Kada se radi o usluzi, ovakvo pravilo vrijedi samo za prodaju unutar poslovnih prostorija, ali ne za oglašavanje i za prodaju izvan poslovnih prostorija ili putem interneta. Uvedene su nove obveze transparentnosti za internetska tržišta, posebno u odnosu na potrošača i koja su prava i obveze tih strana.

 • Javne usluge potrošačima

Novi Zakon obuhvaća i usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, kako bi se povećala djelotvornost sustava rješavanja prigovora u tom području.

 • Nepoštena poslovna praksa

Proširuje se lista okolnosti koje uvijek predstavljaju nepoštenu poslovnu praksu, npr. preprodaja ulaznica za događanja ako ih je trgovac nabavio upotrebom automatiziranih sredstava za zaobilaženje broja ulaznica ili drugih pravila.

 • Ugovorni potrošački odnosi

Vezano za područje primjene ugovornih potrošačkih odnosa, uključujući i javne usluge (voda, plin i dr.), novim Zakonom obuhvaćene su sve vrste ugovora bez obzira na status trgovca.

 • Troškovi vještačenja

Pri vještačenjima koja se provode radi utvrđivanja materijalnih nedostataka na robi koji su se pojavili u roku od šest mjeseci od dana prijelaza rizika na potrošača, za razliku od do sad propisanog da trgovac snosi trošak vještačenja, novim Zakonom trgovac samo predujmljuje ovaj trošak.

Rok tijekom kojeg trgovac predujmljuje trošak vještačenja produljuje se sa šest mjeseci na godinu dana.

 • Raskid ugovora bez omogućivanja naknadnog roka

Potrošač može ugovor raskinuti ako iz okolnosti slučaja proizlazi da trgovac neće moći ispuniti ugovorne obveze ni u naknadno danom roku.

 • Sklapanje ugovora izvan poslovnih prostorija i ugovora na daljinu

Trgovac je obvezan prije sklapanja ovakvih ugovora potrošača obavijestiti o svemu što mu je potrebno da bi dobio informiranu obavijest o kupnji.

Propisane su obveze trgovca pri prodaji ili promociji proizvoda, kao i nezatražene posjete potrošačevom domu. Trgovac je dužan jasno i razumljivo informirati potrošača o svrsi te o svim uvjetima sudjelovanja na ovakvim događanjima.

Potrošači od pružatelja internetskih tržišta moraju dobiti informaciju o tome je li osoba koja na tom tržištu nudi robu, digitalni sadržaj ili uslugu trgovac ili nije trgovac. U slučaju kada ta osoba nije trgovac, pružatelj internetskog tržišta treba obavijestiti potrošača da se prava potrošača uređena propisima usklađenim s pravnom stečevinom Europske unije ne primjenjuju na tako sklopljeni ugovor.

 • Inspekcijski nadzor

Novost u Zakonu je i mogućnost inspektora da izda privremenu mjeru uklanjanja sadržaja ili ograničenja pristupa internetskoj stranici.

 • Reklamacije potrošača-korisnika javnih usluga

Propisano je da nakon primitka odgovora na pisani prigovor odnosno po isteku roka za dostavu odgovora trgovca na pisani prigovor, ako trgovac potrošaču nije dostavio odgovor na pisani prigovor u roku od 15 dana od dana zaprimanja prigovora, potrošač može podnijeti reklamaciju povjerenstvu za reklamacije potrošača. Trgovac je dužan omogućiti podnošenje reklamacije osobno u poslovnim prostorijama, putem pošte i elektroničke pošte. Trgovac je dužan bez odgađanja u pisanom obliku putem pošte ili elektroničke pošte potvrditi zaprimanje reklamacije potrošača.

 

 


Stranica 4 od 478

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16