OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

DODIJELJENE ŽUPANIJSKE POTPORE ZA PROIZVODNJU ZAGORSKIH MLINACA I ŠTRUKLI

E-mail Ispis PDF

U restoranu Villa Zelenjak-Ventek u Risvici u ponedjeljak 23. listopada 2023. uručeni su ugovori o dodjeli županijskih potpora certificiranim proizvođačima zagorskih mlinaca i štrukli.

Krapinsko-zagorska županija raspisala je 26. srpnja 2023. javni poziv za dodjelu potpora za poticanje proizvodnje Zagorskih mlinaca i „Zagorskih štrukli“/“Zagorskih štruklji“ na koji su se mogla javiti trgovačka društva i obrti koji proizvode mlince i štrukle prema specifikaciji i certificirani su proizvođači. Na javni poziv pristiglo je pet prijava, od čega dvije nisu zadovoljile administrativne kriterije, a trima korisnicima dodijeljene su potpore u iznosu od 27.598,64 eura, odnosno 207.941,95 kn.

Ugovore je korisnicima uručio župan Željko Kolar.

Županija ima osam certificiranih proizvođača zagorskih mlinaca i četiri proizvođača koji su certificirani za proizvodnju zagorskih štrukli.  Prema javnom pozivu prihvatljive su bile aktivnosti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje objekata za proizvodnju i skladištenje, za kupnju strojeva, opreme i alata za proizvodnju, vozila za dovoz, odvoz sirovina i distribuciju proizvoda te za provođenje marketinških aktivnosti, edukaciju i stručno osposobljavanje.

Potporu za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca primio je Centar Škudar d.o.o., dok su društvo ZNK Horvat te obrt za ugostiteljstvo i turizam „ Zelenjak Ventek „ primili potporu za poticanje proizvodnje zagorskih štrukli.

Dora Greblički Kos, vlasnica Obrta za ugostiteljstvo i turizam „Zelenjak-Ventek“ istaknula je kako su oni certificirani proizvođač već tri godine i za zagorske štrukle i za mlince, a proizvode plasiraju u restoranu s označenom oznakom izvornosti koju gosti sve više prepoznaju, osobito strani gosti.

Ažurirano Utorak, 24 Listopad 2023 10:21
 

Uključite se u projekt Hrvatske turističke kartice

E-mail Ispis PDF

Hrvatska turistička kartica projekt je Vlade RH i Ministarstva turizma i sporta s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Republike Hrvatske.

Hrvatskom turističkom karticom plaćanje je moguće u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge pripremanja hrane i točenja pića (restorani, kafe barovi, fast food itd.) te u svim objektima koji pružaju uslugu smještaja (hoteli, kampovi, pansioni, privatni iznajmljivači itd.) koji prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica. Također, karticom je omogućeno plaćanje usluga chartera (iznajmljivanje brodova) te plaćanje ostalih turističkih usluga na području Republike Hrvatske putem turističkih agencija - na svim mjestima koja prihvaćaju plaćanje bankovnim karticama putem POS terminala (ne online) i nikakva dodatna prijava sa strane pružatelja usluga nije potrebna.

Na stranicama www.hrvatskaturistickakartica.hr svi pružatelji ugostiteljskih i turističkih usluga mogu besplatno oglašavati dodatne popuste za plaćanje Hrvatskom turističkom karticom i tako osigurati bolju vidljivost i promidžbu objekta i/ili usluga te na taj način sudjelovati u poticanju domaćeg turizma.

Uključite se u projekt Hrvatske turističke kartice kao pružatelji usluga ili kao poslodavci koji mogu neoporezivo dodatno nagraditi svoje zaposlenike.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak, uz ostale neoporezive nagrade i primitke, koje poslodavci mogu isplatiti radnicima u jednoj kalendarskoj godini (isplata prigodnih nagrada, tj. neoporezivih primitaka radnicima (božićnice, uskrsnice i regres), nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika, paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika i sl.), dodatno mogu neoporezivo isplatiti i naknadu za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika u iznosu do 331€ godišnje na Hrvatsku turističku karticu.

Hrvatska turistička kartica će uskoro biti obuhvaćena i posebnom marketinškom kampanjom Hrvatske turističke zajednice usmjerenom na domaće tržište, uz koju će se promovirati i nova web stranica na kojoj će se naći svi pružatelji usluga koji nude popuste i pogodnosti, a oni koji nude najveće pogodnosti biti će dodatno istaknuti na stranici.

Link za prijavu: Hrvatska turistička kartica (hrvatskaturistickakartica.hr)

 

Javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu u školskoj godini 2023./24.

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade u školskoj 2023./2024. objavilo je javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu - „Stipendije“ u suradnji s poslodavcima.

Javni poziv otvoren je do 13. studenog 2023. godine.

Osigurano je 497.700 €, od čega za područje Sisačko-moslavačke županije 99.540 eura.

Ministarstvo turizma i sporta s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, program stipendiranja učenika i studenata provodi od 2008. godine i do sada je sufinancirano gotovo 2600 stipendista za koje je isplaćeno više od 4,3 milijuna €.

Kroz navedeni poziv, Ministarstvo turizma i sporta će u školskoj godini 2023./2024. sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo dodjeljuje u suradnji s tvrtkama u turizmu, odnosno hotelima, kampovima, restoranima, turističkim agencijama na način da svaki dionik participira u ukupnom iznosu stipendije i to poslodavac 80 €, Ministarstvo 186 € ukupne stipendije.

Temeljem navedenog programa učenicima i studentima koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja odobrava se u školskoj/akademskoj godini 266 € mjesečne stipendije u razdoblju od 1. rujna 2023. do 30. lipnja 2024. godine.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, tvrtka ima obavezu osigurati rad stipendista u trajanju najmanje tri mjeseca u kontinuitetu u jednoj sezoni.

Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te raditi u tvrtki po završetku obrazovanja u trajanju najmanje tri mjeseca u kontinuitetu.

  • Javni poziv dostupan je OVDJE.
  • Upute za prijavitelje dostupne su OVDJE.
  • Obrazac KS (u privitku)
  • Obrazac ugovora (u privitku)
  • Obrazac izvješća o radu stipendista (u privitku)

Napomena: Prijave su moguće isključivo putem portala eTurizam: https://eturizam.gov.hr/

Prijavu može ispuniti samo osoba koja ima ovlaštenja za zastupanje udruge u sustavu eGrađani (FINA servis e-ovlaštenja) u suprotnom prijava neće biti važeća.

Online radionica: putem MS Teams platforme održat će se u petak 20. listopada 2023. godine u trajanju od 10:00 do 12:00 sati.

Prijave za sudjelovanje putem poveznice.

 

Nemogućnost rada na blagdan Svih svetih bio bi nenadoknadiv za hrvatsko cvjećarstvo

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora pozdravlja odluku Vlade kojom je blagdan Svih svetih proglašen sajmenim danom na razini Hrvatske, čime će cvjećarnice i specijalizirane prodavaonice imati mogućnost rada na dan kada ova djelatnost ostvaruje najveći profit, što bi inače bilo onemogućeno temeljem novih zakonskih ograničenjima rada nedjeljom i blagdanom.

Naime, obrtnici koji posluju na području groblja i svetišta uz crkve odnosno svi cvjećari i specijalizirane trgovine glavnu tržišnu orijentaciju imaju upravo na nedjelje i blagdane kada građani najviše posjećuju svoje pokojne na grobljima, što se osobito odnosi na blagdan Svih svetih. Posljednjim izmjenama Zakona o trgovini takvi obrti su ograničeni na rad 16 nedjelja godišnje, uz zabranu rada blagdanom. Na taj način, osobito u slučaju eventualnog nerada spomenutim blagdanom, njihovo poslovanje i opstanak je ugrožen jer se kod ove djelatnosti ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane u tjednu.

„Ova odluka je od velike važnosti za nas cvjećare i sve povezane djelatnosti, mnogi od nas baziraju svoju proizvodnju i poslovanje upravo u odnosu na ovaj blagdan. U ovom slučaju mogli bismo govoriti ne samo o neostvarenom prihodu već i o velikim gubicima, s obzirom da moramo unaprijed osigurati i potreban materijal. Nemogućnost rada na blagdan Svih svetih bi bio nenadoknadiv na nas, za nemali broj nas i kraj poslovanja. Odluka na ovoj razini stavlja sve hrvatske cvjećare u isti položaj u kojem ne ovise o reakciji svojih jedinica lokalne samouprave i mogu planirati svoj rad, osobito je važno da se ova odluka odnosi i na prodavaonice, a ne samo na vanjsku prodaju“, ističe predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore Edita Merćep.

Komora je još u srpnju u dijalogu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja pojašnjavala odredbe Zakona o prigodnoj prodaji te izvijestila svoje članstvo o mogućnosti iste, koju su mnogi gradonačelnici i načelnici iskoristili, a ovoga tjedna prije donošenja odluke uputila je uputu udruženjima obrtnika da u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u okviru dane zakonske mogućnosti proglase sajamski dan za predstojeći blagdan. Ova problematika bila je i tema prošlotjednog 1. Obrtničkog fokusa s kojeg su poslane važne poruke o problemima koje ograničenja rada izazivaju kod obrtnika, osobito kod cvjećara i povezanih djelatnosti uoči predstojećeg blagdana.

„Vlada je još jednom pokazala da je partner hrvatskih obrtnika i da ima sluha za naše probleme, kao i u slučaju posljednjeg nastavka mjera ograničenja cijena energije za obrtništvo. U otvorenom dijalogu u velikom broju resora razgovaramo o problemima hrvatskih obrtnika i pronalazimo rješenja. To je i slučaj kod posljednjih izmjena Zakona o trgovini – razumijemo namjeru Zakona i ono što donosi za najveći dio hrvatskih građana, no dužni smo zastupati interese naših obrtnika i skretati pažnju na probleme s kojima se susreću pri primjeni svih zakonskih odredbi, tako i ovog Zakona. I u narednom periodu uputit ćemo prijedloge unapređenja Zakona, u cilju zaštite domaćeg obrtništva i nastavka pozitivnog trenda rasta“, izjavio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

 

Otvoren 12. INTERSLAST, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

E-mail Ispis PDF

U hotelu Well  u Tuheljskim Toplicama je u utorak, 17. listopada 2023. održan 12. internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva „Interslast“. Visoki pokrovitelj Interslasta je Krapinsko – zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije a zemlja partner je Republika Slovenija.

Manifestaciju je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Interslast se ove godine održava s glavnom temom: Izvorni slastičarski proizvodi u svijetu te sudionici mogu kušati više od 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske, Europe i drugih dijelova svijeta. U sklopu kongresa održava se i Pastry cup of ex Yu te FOLKSLAST – promocija izvornih hrvatskih slastica iz četiri hrvatske

županije u kojima sudjeluje 20-ak udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine. Interes za natjecateljskim dijelom “Interslasta” ove je godine izuzetno velik, obzirom da se prijavilo oko 60 ekipa srednjih škola te 52 ekipe seniora i hobista,  a natjecat će se u pripremi orehnjače, slastičarskih breskvica i makaronsa.

Stručni pokrovitelj je HKS, Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske. Glavni sponzor je Dukat d.d. Zagreb suorganizator Podravka d.d., a sponzori MIP Mlin pekare Sisak d.o.o., Kogutex d.o.o. Konjščina i Unigrà S.r.l. Italija te njezina tvrtka Master Martini.  Inozemni pokrovitelj je Taste of Peace iz Izraela.

Ažurirano Četvrtak, 19 Listopad 2023 12:30
 


Stranica 5 od 529

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9