OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Mjere aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu

E-mail Ispis PDF

Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Krapina, dana 22.02.2023. godine u 13,00 sati u prostorijama Udruženja obrtnika Krapina predstavio je Mjere aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu, sa slijedećim temama:

-  POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE

Cilj mjere - Poticanje zapošljavanja osoba u nepovoljnom/izrazito nepovoljnom položaju te osoba s invaliditetom sufinanciranjem troška bruto I iznosa plaće poslodavcima.

Trajanje mjere- Za ciljanu skupinu 1 – u trajanju od 12 mjeseci, za ciljanu skupinu 2 – u trajanju od 24 mjeseca

- POTPORE ZA PRIPRAVNIŠTVO

Cilj mjere - Osposobiti osobe za samostalan rad putem poticanja zapošljavanja osoba sufinanciranjem troška njihovog bruto I iznosa plaće i drugih troškova poslodavcima propisanih ovom mjerom.

Trajanje mjere - Osposobljavanje pripravnika (pripravnički staž) traje, u pravilu, najduže jednu godinu, ako posebnim zakonom nije drukčije određeno radi stjecanja uvjeta za polaganje (pripravničkog) ispita iz te profesije, odnosno struke, no u svakom slučaju ovom mjerom se pripravnik ne može sufinancirati u trajanju dužem od 24 mjeseca.

-  POTPORE ZA ZELENA I DIGITALNA RADNA MJESTA

Cilj mjere - Poticanje zapošljavanja osoba u nepovoljnom/izrazito nepovoljnom položaju te osoba s invaliditetom sufinanciranjem troška bruto I iznosa plaće poslodavcima.

Trajanje mjere - Za ciljanu skupinu I - u trajanju od 12 mjeseci; za ciljanu skupinu II - u trajanju od 24 mjeseca

-  POTPORE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE I MJERU BIRAM HRVATSKU,

Cilj mjere - Financijska podrška nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao.

Trajanje mjere - 24 mjeseca

-  MJERA STALNI SEZONAC,

Cilj mjere - Financijska podrška radnicima – sezoncima u razdoblju kada ne rade, a kako bi se osigurala potrebna radna snaga poslodavcima kao podnositeljima zahtjeva iz svih djelatnosti koji tijekom godine imaju razdoblja smanjenog obujma posla zbog sezonskog obilježja poslovanja.

Trajanje mjere - 6 mjeseci

-  MJERE OBRAZOVANJA, OSPOSOBLJAVANJA NA RADNOM MJESTU I USAVRŠAVANJA TE STJECANJA KOMPETENCIJA POTREBNIH ZA RAD PUTEM VAUČERA

Cilj mjere - Omogućiti osobama prijavljenim u evidenciju nezaposlenih osoba i ostalih tražitelja zaposlenja koju vodi Zavod, stjecanje kompetencija za novo zapošljavanje ili zadržavanje postojećeg radnog mjesta u zanimanjima traženim na tržištu rada

Trajanje mjere - Ovisno o programu odobrenom od strane nadležnog Ministarstva.

Za koje gospodarske djelatnosti se može dodijeliti potpora?

Potpora se može dodijeliti svim gospodarskim subjektima, neovisno o djelatnosti koju gospodarski subjekt obavlja.

Prije prijave za odabranu mjeru, proučite detaljno provedbenu dokumentaciju i pripremite se za slanje on-line zahtjeva. Na taj način će te brže i bez grešaka ispuniti zahtjev i povećati mogućnost za dobivanje potpore, napomenuli su predstavnici HZZ-a, PU Krapina.

Ažurirano Četvrtak, 23 Veljača 2023 09:11
 

HOK-a na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu 2023. godine

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora organizira i s 50% troškova standardno uređenog izložbenog prostora sufinancira kolektivan nastup članova HOK-a na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu 2023. koji će se održati od 8. do 12. ožujka 2023. godine.

Radi se o najvećem obrtničkom sajmu na svijetu s oko 1000 izlagača iz preko 60 zemalja svijeta te mjestu prezentacije najnovijih tehnoloških dostignuća obrtništva i prateće industrije, novih trendova u obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu, a na kojemu su hrvatski obrtnici tradicionalno prisutni dvadeset i sedam godina. Sajam svake godine prosječno posjeti preko 110.000 posjetitelja.

Štand Hrvatske obrtničke komore i hrvatskih izlagača smješten je u paviljonu B2, broj štanda B2 506, gdje će uz centralni info-pult HOK-a, biti prezentirana ponuda 14 direktnih izlagača članova Komore, kao i rad Hrvatske zajednice inovatora koja će prezentirati obrtnike-inovatore i rad svoje institucije. Također, na štandu će uzorke proizvoda, u jednoj skupnoj izložbi Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, prezentirati i 18 tradicijskih obrta i starih zanata s područja županije.

Hrvatska obrtnička komora organizira nastup po sistemu „ključ u ruke“ – svaki izlagač u sklopu priprema svoje prezentacije na sajmu, uz izložbeni prostor uređen sukladno njegovoj prijavi i potrebama, dobiva i: dva natpisa i reprezentaciju na štandu, dežurnu osobu, transport eksponata na relaciji Zagreb-München-Zagreb i postavu na štandu, najavu nastupa prema službama sajma München te sve potrebne informacije, tehničke podatke, upute i kompletnu logistiku potrebnu za kvalitetan sajamski nastup.

Hrvatska obrtnička komora pozvala je u posjet štanda predstavnike Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku, diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske u Njemačkoj, resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao i sve zainteresirane posjetitelje sajma, kako bi se i osobno uvjerili u ponudu hrvatskih obrtnika i rad HOK-a na promociji hrvatskog obrtništva van granica Hrvatske.

Posjetitelji će tako na štandu moći vidjeti unikatno izrađen masivni drveni stol i stolice od abonus hrasta starog 5.000 godina - zajednički rad obrtnika „ATELIER VARGA“ i Stolarija „PETRIĆ SA STILOM“, iz Zlatara,  ručno rađene proizvode od drva obrta “PA-OR“, unikatne bukete od mirisnih prirodno rađenih sapuna obrta „LUMIRA“, atraktivne i ujedno funkcionalne elemente dekorativne javne rasvjete obrta „STROJOMEHANIKA ŠKLEDAR“, inovacije iz svijeta obrtnika i prezentaciju rada Hrvatske zajednice inovatora.

Ponudu proizvoda upotpunit će kvalitetni proizvodi i usluge iz domene obrade metala i izrade proizvoda od metala obrta: „MESINGANA GALANTERIJA ĐURETIĆ, „RADIONA ZA IZRADU ZUPČASTIH I PUŽNIH PRIJENSA HABUŠ“, „METAL HERCEG“ i „ELEKTROMEHANIKA Jurišić“, dok će tvrtka „VEDRIŠ d.o.o.“ prezentirati najnoviju ponudu gromobranskog pribora i ovjesne tehnike iz domene graditeljstva.

Posjetiteljima sajma i poslovnoj zajednici prvi puta će na sajmu svoju ponudu predstaviti jedan od rijetkih obrtnika-proizvođača visokokvalitetnih ženskih čarapa u Hrvatskoj - obrt „CHEMCOLOR“ iz Imotskog, a ponudu usluga iz domene izrade projekata, tehničke zaštite i procjene obrt „MARIS“ iz Rijeke.

Posjetiteljima štanda bit će na  usluzi i predstavnik Hrvatske obrtničke komore za sva pitanja i informacije, tako da pozivamo sve domaće i strane posjetitelje sajma u Münchenu da posjete štand hrvatskih izlagača, pogledaju ponudu hrvatskih obrtnika i saznaju više o radu same Hrvatske obrtničke komore.

Posjetite štand Hrvatske obrtničke komore gdje ćete se moći informirati o ponudi hrvatskog obrtništva - bit ćete nam dragi gosti!

 

Ažurirano Utorak, 21 Veljača 2023 12:19
 

Poziv - javna tribina na temu samoobnove

E-mail Ispis PDF

Grad Petrinja u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine organizira javnu tribinu na temu samoobnove koja će se održati u srijedu, 22. veljače 2023. godine s početkom u 18:00 sati u balon dvorani na rukometnom igralištu u Petrinji (Ul. Matije Antuna Reljkovića 2).

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić sa suradnicima, građanima će pojasniti nedavno usvojene izmjene Zakona o obnovi s naglaskom na samoobnovu te izmjene kojima se objedinjuje vođenje postupka, smanjuje broj sudionika u postupcima te skraćuju procedure.

 

Promocija mjera aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini

E-mail Ispis PDF

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina u suradnji s Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije s pripadajućim  udruženjima obrtnika organizira promociju uvjeta i načina korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja.

Djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na promociji će predstaviti potpore za zapošljavanje i pripravništvo s naglaskom na potpore za zelena i digitalna radna mjesta, potpore za samozapošljavanje i mjeru Biram Hrvatsku, mjeru Stalni sezonac, mjere obrazovanja, osposobljavanja na radnom  mjestu  i usavršavanja te stjecanja kompetencija potrebnih za rad putem vaučera.

Poslodavci i ostali sudionici moći će neposredno dobiti odgovore na sva operativna pitanja i nejasnoće vezane uz  korištenje i dodjelu potpora iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Prva prezentacija održat će se u srijedu 22.2.2023. s početkom u 13:00 sati u prostoru Obrtničke komore Krapinsko- zagorske županije na adresi Frana Galovića 7D, Krapina.

O terminima održavanja ostalih prezentacija koje su predviđene u Pregradi, Klanjcu, Zaboku, D. Stubici i Zlataru, molimo zainteresirane da se informiraju pri svojim Udruženjima i Komorama.

Detaljnije informacije o mjerama aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dostupne su na: www.mjere.hr

Očekivano trajanje prezentacija je 60 minuta.

U nastavku ističemo dogovorene termine prezentacija za članove Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije po pripadajućim Udruženjima obrtnika s napomenom kako je u tijeku definiranje termina i sa  UO Bedekovčina, UO Sveti Križ Začretje i UO Krapinske Toplice o održavanju istih.

22.2.2023. u 13,00 sati, Krapina, Frana Galovića 7D – UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA KRAPINE I OPĆINA ĐURMANEC, JESENJE, PETROVSKO I RADOBOJ

23.2.2023. u 13,00 sati, Zabok, Matije Gupca 81 -  UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA ZABOKA

28.2.2023. u 16,00 sati, Donja Stubica,  Matenačka cesta 6 - UDRUŽENJE OBRTNIKA STUBICA

2.3.2023. u 15:00 sati,  Pregrada,  Gradska vijećnica ,  Ul. Josipa Karla Tuškana 2 – UDRUŽENJE OBRTNIKA PREGRADA, HUM NA SUTLI, DESINIĆ

7.3.2023. u 9,00  sati Zlatar, Zagrebačka 2a - UDRUŽENJE OBRTNIKA ZLATAR

9.3.2023. u  16,00 sati Klanjec, Trg Antuna Mihanovića 1 - MEĐUOPĆINSKO UDRUŽENJE OBRTNIKA KLANJEC

Ažurirano Petak, 17 Veljača 2023 14:58
 

Uredba o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva

E-mail Ispis PDF

Podsjećamo da je Vlada RH donijela Uredbu o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu putnika (NN 104/22).

Pravo na nadoknadu dijela troška dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika imaju osobe koje obavljaju komercijalni cestovni prijevoz putnika koje su na temelju odredbi Pravilnika o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika (»Narodne novine«, broj 12/19.) rješenjem Ministarstva financija – Carinske uprave ostvarile pravo na povrat dijela trošarine za razdoblje od 1. srpnja 2022. do 31. ožujka 2023.

Nadoknada po litri dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu putnika iznosi 0,20 eura (1,47 kuna).

Korisnici prava pisani zahtjev za nadoknadu dijela troškova podnose Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture tromjesečno, najkasnije do 30. lipnja 2023. godine.

Tekst Uredbe možete pronaći OVDJE.

Zahtjev treba sadržavati naziv i OIB podnositelja zahtjeva, podatak o razdoblju za koje se traži nadoknada, količinu litara goriva po mjesecima za koje se traži nadoknada, te podatke o transakcijskom bankovnom računu na koji je potrebno izvršiti uplatu nadoknade. Zahtjev u prilogu mora sadržavati presliku rješenja Ministarstva financija – Carinske uprave kojim se odobrava povrat plaćene trošarine za razdoblje i količine goriva iz zahtjeva.

 


Stranica 6 od 505

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13