OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima

E-mail Ispis PDF

Natječaj je otvoren do 20. svibnja 2022. godine.

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije skreče pažnu kako su temeljem Odluke Krapinsko - zagorske županije  o dodijeli potpore za obrtna sredstva tradicijskim i umjetničkim obrtima KLASA: 311-01/22-01/73, URBROJ: 2140-02-22-6 od 02.05.2022. godine odobrena sredstva u iznosu od 5.000,00 kn kao bespovratna potpora za obrtna sredstva tradicijskim i umjetničkim obrtima. Navedena odluka donijeta je temeljem Pravilnika za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima („Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije“ 14/22.) kojim su utvrđeni ciljevi i postupak dodjele potpore, definirani korisnici potpore, iznosi i namjena korištenja potpore.

Iznos pojedinačne potpore iznosi 5.000,00 kn za: kupnju strojeva, opreme, alata i inventara za obavljanje osnovne djelatnosti, poboljšanje uvjeta rada radionice, uređenje poslovnog prostora (građevinski, instalacijski radovi, unutrašnje uređenje i opremanje-uredski namještaj), financiranje plaća, financiranje režijskih troškova i ostalih troškova poslovanja (tzv. hladni pogon), zakup poslovnog prostora, knjigovodstvene usluge, nabava sirovina, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih troškova tekućeg poslovanja, izlaganje na specijaliziranim sajmovima, izradu promidžbenog materijala, stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenih u obrtu, ishođenje uvjerenja o stjecanju statusa tradicijskog/umjetničkog obrta Hrvatske obrtničke komore. Potpora se dodjeljuje jednokratno.

U Proračunu Krapinsko-zagorske županije za 2022. godinu osigurano je 200.000,00 kn za navedene potpore.

Ažurirano Utorak, 03 Svibanj 2022 13:04
 

Online predstavljanje Programa dodjele potpora za smanjenje troškova plina

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja Vas poziva da se uključite na online predstavljanje Programa za dodjelu potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike koje će se održati 26. travnja 2022. godine s početkom u 11:00 sati.

Program se provodi u sklopu paketa mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje rasta cijena energenata, a provodi ga Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s HAMAG-BICRO-om.

Program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh. Riječ je o potporama male vrijednosti (de minimis potpore) za smanjenje računa za potrošnju plina u iznosu od 15 lipa po kWh potrošenog plina.

Dnevni red:

 • pozdravna riječ
 • predstavljanje Programa i javnog poziva dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike – MINGOR
 • pitanja i odgovori

Prijaviti se možete putem obrasca najkasnije do 25. travnja 2022. godine u 12:00 sati, nakon čega ćemo prijavljenima mailom poslati link za spajanje.

Detalje o programu možete pronaći ovdje.

Ažurirano Petak, 22 Travanj 2022 07:11
 

Radionica o primjeni OIRA alata za procjenu rizika

E-mail Ispis PDF

Pozivamo Vas na radionicu o primjeni OIRA alata za procjenu rizika s ciljem edukacije obrtnika/poduzetnika te smanjenja troškova vezano uz provođenje zaštite na radu, koja će se održati u Hrvatskoj obrtničkoj komora, Ilica 49, Zagreb, u srijedu 27. travnja 2022. s početkom u 10 sati.

OiRA alati su interaktivni online alati za izradu procjene rizika, dokumenta koji je po Zakonu o zaštiti na radu obvezni dokument svakog poslodavca koji zapošljava jednu i više osoba. OiRA alati su besplatni, jednostavni za upotrebu i uz to edukativni, namijenjeni su u prvom redu mikro i malim poduzećima, ali ih mogu koristiti i srednja, za različite djelatnosti i sektore.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – Uprava za rad i zaštitu na radu u sklopu projekt „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“ od 30 planiranih dosad je izradilo šest OiRA alata: za autolimare, autolakirere, cvjećare, pedikere, pekare, kuhare, šumske radnik-rukovatelje pilom, kućne majstore-domare, radnike u rasadniku bilja i vodoinstalatere.

Pridružite nam se na radionici, nakon koje ćete na jednostavan način i besplatno moći sami izraditi procjenu rizika za svoj obrt!

Više informacija potražite na dnu ove stranice ili nam se obratite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i/ili 01 48 06 650 (Dražen Horvat).

Hrvatska obrtnička komora i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – uprava za rad i zaštitu na rad

Ažurirano Petak, 22 Travanj 2022 07:12
 

Potpore HAMAG- BICRO-a za poduzetnike s naglaskom na istraživačko - razvojne projekte

E-mail Ispis PDF

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije skreće pažnju članstvu kako Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i  Poduzetnički centar Krapinsko- zagorske županije pozivaju  na prezentaciju „Potpore HAMAG- BICRO-a za poduzetnike s naglaskom na istraživačko - razvojne projekte“ koja će se održati 28. travnja 2022. g. od 10,00 sati u prostorima Poduzetničkog centra KZŽ.

U drugom djelu prezentacije upoznat ćete se i s ostalim potporama namijenjenim ulaganjima u izgradnju i opremanje, digitalizaciju poslovanja, potporama za kulturne i kreativne industrije, razvoj turističkih usluga te ruralni razvoj.

Pozivnica u privitku!

Attachments:
Download this file (Pozivnica_HB potpore_IRI_042022.pdf)Pozivnica_HB potpore_IRI_042022.pdf[ ]1538 Kb
 

Završen zimski ispitni rok za majstorske ispite

E-mail Ispis PDF

U područnim obrtničkim komorama završen je zimski ispitni rok za majstorske ispite. Ukupno se prijavilo 146 kandidata i kandidatkinja u svim županijama koje su provodile ispite, od čega je uspješno položilo 107 kandidata i kandidatkinja. Najviše kandidata i kandidatkinja se prijavilo u Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije te je od 25 prijavljenih kandidata i kandidatkinja 4 odustalo, pristupilo je 21, a ispit je uspješno položilo njih 20. Nadalje, u Obrtničkoj komori Vukovarsko-srijemske županije prijavilo se 23 kandidata i kandidatkinja od čega ih je 4 odustalo, ispitu je pristupilo 19 i njih 14 je položilo ispit, dok je u Obrtničkoj komori Međimurske županije ispit prijavilo 23 kandidata i kandidatkinja te ih je 18 pristupilo ispitu, a njih 17 je ispit uspješno položilo. U obrtničkim komorama Karlovačke, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije ispitu je pristupilo u prosjeku po komori između 8 i 15 kandidata i kandidatkinja te je uglavnom većina njih uspješno položila ispit i time potvrdila visoku razinu kvalitete svog obrtničkog truda i rada.

Majstorski ispiti predstavljaju vrhunac obrtničkog zanimanja kojim se potvrđuje kvaliteta u određenom obrtničkom zanimanju. Isto tako, naglašavaju društveni angažman obrtnika i obrtnica s obzirom da osobe s majstorskim ispitom mogu uzimati naučnike na naukovanje i time obrazovati mlade naraštaje koji će nastaviti rad u obrtničkim zanimanjima i tako osigurati napredak svojih lokalnih zajednica.

Majstorski ispiti imaju prepoznatljivost ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Europi, a mogu se polagati za zanimanja sa liste vezanih obrta. Regulirani su Zakonom o obrtu (NN 143/13, 127/19, 41/20) i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita te ispita o stručnoj osposobljenosti (NN 88/02).

Majstorskom ispitu mogu pristupiti:

 • osobe koje nakon položenog naučničkog ispita imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
 • osobe koje nakon završetka srednjeg strukovnog obrazovanja za stjecanje kvalifikacije koja nije kvalifikacija stečena strukovnim obrazovanjem za vezane obrte, programa gimnazije te srednjeg umjetničkog obrazovanja, ako na dan pristupanju ispitu imaju najmanje četiri godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
 • osobe s položenim naučničkim ispitom u odgovarajućem zanimanju i završenim obrazovanjem u majstorskoj školi u trajanju od godine dana.
 • osobe koje su stekle odgovarajuću srednju stručnu spremu do školske godine 1999./2000., ako na dan pristupanja ispitu imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
 • osobe koje nakon završetka srednjeg strukovnog obrazovanja za stjecanje kvalifikacije koja nije kvalifikacija stečena strukovnim obrazovanjem za vezane obrte, programa gimnazije te srednjeg umjetničkog obrazovanja, ako na dan pristupanja ispitu imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit i završeno obrazovanje u majstorskoj školi u trajanju od godine dana.

Radno iskustvo u određenom zanimanju je iskustvo koje osoba stječe unutar radnog odnosa, tijekom stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, radom u svojstvu volontera ili drugim oblikom rada u skladu sa zakonom. Radno iskustvo dokazuje se javnim ispravama te ugovorom o radu, odgovarajućim potvrdama, preporukama i izjavama svjedoka o radu na određenim poslovima.

Ako udovoljavate uvjetima za polaganje majstorskog ispita i želite polagati ispit prijaviti se možete u područnim obrtničkim komorama u vašim županijama, a sve dodatne informacije možete saznati na internetskim stranicama Hrvatske obrtničke komore (https://www.hok.hr/obrazovanje/majstorski-ispit) ili izravno u Hrvatskoj obrtničkoj komori i područnim obrtničkim komorama.

 


Stranica 7 od 478

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10