OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha frizera OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

Dana 30. siječnja 2023. godine u prostorijama Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije Ceh frizera  OKKZŽ održao je svoju 1. konstituirajuću sjednicu u mandatnom razdoblju 2022. - 2026. godine, na čelu s predsjednicom Višnjom Loparić – UO Zlatar i ostalim članicama Ceha, Vesna Mitrečić – UO Bedekovčina, Marija Vrban - UO Stubica, Ana Bajsić - UO Krapina, Veronika Lončar - MUO Klanjec, Anita Filija - UO Krapinske Toplice, Kristina Brezak – UO Zabok, Dubravka Mišak Skočaj – UO Sveti Križ Začretje i Diana Tepeš – UO Pregrada. Za potpredsjednicu  Ceha u mandatnom razdoblju 2022.-2026. godine izabrana je Diana Tepeš iz Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić.

Na sjednici je raspravljan slijedeći Dnevni red: Verifikacija zapisnika sa 6. sjednice Ceha frizera OKKZŽ, Izbor potpredsjednice Ceha frizera OKKZŽ mandatno razdoblje 2022. – 2026., Programa rada Ceha frizera OKKZŽ i Pitanja i prijedlozi.

Ažurirano Petak, 17 Ožujak 2023 08:38
 

Izaslanstvo HOK-a s ministrom gospodarstva razgovaralo o aktualnim problemima obrtništva

E-mail Ispis PDF

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministar Davor Filipović s najbližim suradnicima primio je na radni sastanak predstavnike Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica.

Ministar Filipović primio je predstavnike Hrvatske obrtničke komore kako bi se uspostavio konstruktivan odnos te dogovorili koraci za zajedničko partnersko djelovanje. Predstavnici HOK-a apostrofirali su probleme hrvatskog obrtništva koje se niz godina susreće s vrlo ozbiljnim izazovima, a za koje je razvidno da će se nastaviti i u 2023. godini. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore naglasio je kako su obrtnici, unatoč činjenici da odgovaraju cjelokupnom privatnom imovinom za obveze nastale u obavljanju obrta, uz pomoć Vlade RH preživjeli dvije izrazito teške godine pandemije i posljednju godinu nezapamćene energetske i ekonomske krize.

"Paket mjera pomoći koj je Vlada RH usvojila u rujnu 2022. godine osigurao je sigurnu zimu za poslovanje svih 102.500 aktivnih obrtnika. No kriza ne jenjava i u ovim iznimno teškim ekonomskim okolnostima smatramo da je nužno nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije i nakon 31. ožujka 2023. Ta mjera neophodan je jamac poslovne stabilnosti i opstanka za veliku većinu obrtnika“, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar naglasio je kako vjeruje da su obrtnici, unatoč svim nedaćama, u trenutcima povijesnog trenutka uvođenja eura kao službene valute plaćanja u Republici Hrvatskoj pokazali integritet i povjerenje u odnosu prema potrošačima. Primjeri povećanja cijena rezultat su evidentnog povećanja ulaznih troškova, o čemu su ministru predočeni konkretni dokazi koji ukazuju na opravdano povećanje cijena kod obrtnika u razumnim postotcima. Za dio obrtnika, koji posluju u prostorima jedinica lokalnih samouprava za koje su najamnine značajno porasle, povećani su time i ulazni troškovi obrtnika. Ministru je predložen model kojim bi se obrtnici koji posluju u državnim prostorima dodatno rasteretili.

Jedna od tema razgovora bio je i nastavak partnerske suradnje u obrazovanju, kao što je recentni primjer u Sisku, projekt Majstorske škole. Naglasak je na poticanju mladih za upisivanje deficitarnih obrtničkih zanimanja u srednjim školama kroz dodatna stipendiranja. Za uspješnu provedbu strukovnog obrazovanja nužan je sustav potpora za naknade majstorima mentorima te za provedbu naukovanja. Hrvatska obrtnička komora apelirala je i da se više kontrolira neregistrirane gospodarske djelatnosti uključujući i kontrole kupnje repromaterijala na veliko.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica je skrenuo pozornost na potrebe osnaživanja turističkog sektora kao pokretača lokalnog gospodarstva. „Kroz dodatna porezna rasterećenja u ugostiteljskom sektoru dugoročno vidimo prostor za stvaranje nove dodane vrijednosti kojom ćemo zaštiti mikro, malo i srednje poduzetništvo te podići životni standard i kupovnu moć naših zaposlenika što će u konačnici rezultirati boljitkom lokalne i središnje države“, istaknuo je Letica.

Zaključno je istaknuto kako će se i dalje inzistirati na partnerskom odnosu Hrvatske obrtničke komore i Vlade RH.

 

Prestanak važenja Zakona o matičnom broju

E-mail Ispis PDF

Obavještavamo vas da je Hrvatski sabor usvojio Zakon o prestanku važenja Zakona o matičnom broju koji će stupiti na snagu 4. veljače 2023. godine i od tog dana više se neće koristiti MBG kao identifikacijska oznaka, s obzirom na to da je osobni identifikacijski broj (OIB) stalna identifikacijska oznaka obveznika osobnoga identifikacijskog broja u uporabi od 1. siječnja 2019. godine te je ušao u punu primjenu.

Slijedom navedenog, obrtnici u svom poslovanju više ne koriste MBG kao identifikator i od drugih subjekata ne traže podatak o MBG-u.

Službeni dopis MUP-a možete pronaći na dnu ove stranice.

Attachments:
Download this file (Dokument30-01-2023-092904.pdf)Dokument30-01-2023-092904.pdf[ ]254 Kb
Ažurirano Srijeda, 01 Veljača 2023 11:01
 

Studijsko putovanje u Italiju 20.-22.01.2023.

E-mail Ispis PDF

U sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok, djelatnici Srednje škole Zabok i projektni partneri - Srednja škola Prelog, Gospodarska škola Varaždin, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Hotel Kaj, BIC Ljubljana i Obrtnička komora Krapinsko zagorske županije – članovi Ceha ugostitelja OKKZŽ u sklopu studijskog putovanja u Italiju posjetili su sajam SIGEP u Riminiju.

Sigep Rimini je nezaobilazan događaj za otkrivanje novosti, inovacija i trendova u desertima i kavi. Posebna se pažnja prodaje sektoru usluživanja hrane: sirovinama i sastojcima, strojevima i opremama, ambalaži i uslugama. SIGEP je jedinstveno mjesto za razvijanje dijaloga s tvrtkama i profesionalcima, te odlična prilika za sklapanje novih poslovnih ugovora, umrežavanja i dijeljenja ideja.

Studijsko putovanje se zaključilo posjetom FICO Eataly World u Bologni gdje se sudjelovalo na strukovnim tečajevima vezanima pastu, vino i sladoled. Riječ je o prvom tematskom parku na svijetu koji je u potpunosti posvećen hrani, a koji sadrži tržnicu, farma, zabavni park, edukativni centar i promotivni punkt za chefove, restorane i proizvođače hrane. Osim što se moglo kupiti brojne namirnice, posjetitelji se mogu educirati o tome kako se proizvodi sir, primjerice parmezan, tjestenina, mortadela, meso poput poznatoga crnog pršuta ili na koji se način preša maslinovo ulje.

U ime Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije zahvaljujemo vodećem projektnom partneru Srednjoj školi Zabok na pozivu i omogućavanju učestvovanja članova Ceha ugostitelja OKKZŽ-vlasnika restorana, u ovom hvalevrijednom strukovnom putovanju.

Ažurirano Srijeda, 25 Siječanj 2023 11:33
 

Informacije KZŽ za obrtnike poljoprivredne i ostale vezane djelatnosti

E-mail Ispis PDF

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini je u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine, održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene realizirane aktivnosti iz resora poljoprivrede u 2022. godini s osvrtom na planove za 2023. godinu.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je u proračunu Krapinsko – zagorske županije za razne potpore u poljoprivredi u 2023. godini osigurano 507.160 eura ili 3.821,197,02 kune, od čega se na mjere ruralnog razvoja odnosi 349.500 eura ili 2.633.307.75 kuna.

Ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije skrećemo pažnju članovima koji se bave poljoprivrednom i ostalim vezanim djelatnostima na najavljene mjere razvoja poljoprivrede koje će Krapinsko-zagorska županija raspisati putem natječaja u 2023. godini. Više u privitku:

Ažurirano Srijeda, 25 Siječanj 2023 09:08
 


Stranica 8 od 505

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19