OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Span Centar kibernetičke sigurnosti novi je partner HOK e u projektu HOK Obrtnik

E-mail Ispis PDF

Span Centar kibernetičke sigurnosti novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus. Članovima Hrvatske obrtničke komore omogućava pristup tečajevima vezanima za kibernetičku sigurnost po povoljnijim uvjetima.

Iako su napredne tehnologije, učinkoviti alati i dobre sigurnosne politike ključne za zaštitu i sigurnost, ljudski faktor ostaje najkritičnija komponenta kibernetičke sigurnosti. Misija Span Centra kibernetičke sigurnosti (SCKS) usmjerena je na razvoj i razmjenu znanja te iskustava u području kibernetičke sigurnosti, kako bi se smanjila izloženost raznim prijetnjama kibernetičkog kriminala koja postoje u današnjem poslovnom okruženju.

Detaljnije informacije o pogodnosti možete OVDJE.

 

Novih 10.000 zaposlenih u obrtima u godinu dana

E-mail Ispis PDF

U odnosu na srpanj prošle godine, ukupno je više od 10.000 novih zaposlenih u obrtima, uključujući obrtnike i radnike, pa tako obrti u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno gotovo 229.000 ljudi. U posljednjih godina dana Hrvatska bilježi i približno 8.200 obrta više ili rast od 8,1 posto, odnosno ukupno gotovo 109 tisuća obrta.

Broj obrta u Hrvatskoj u posljednjih pet godina veći je za 28.000 obrta ili gotovo 35%, a udio zaposlenih u obrtima u ukupno zaposlenim osobama u RH u lipnju 2023. iznosio je 13,5%.

„Obrtništvo je velika snaga i jedan od najvitalnijih dijelova hrvatskog gospodarstva, koji raste svakodnevno. Samo u posljednjih mjesec dana imamo 800 obrta više. Polako, ali sigurno jača svijest o brojnim prednostima odabira obrtničkih zanimanja kao životnog puta, a osobito veseli i porast interesa za upise u strukovne škole. Očekujemo nastavak pozitivnog trenda u obrtništvu, uz obavezu i odgovornost da nastavimo intenzivno raditi na unapređenju poslovnog okruženja za hrvatske obrtnike“, ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

U srpnju je u odnosu na prošlu godinu rast broja obrta ostvaren u uslužnom zanatstvu (6.512 obrta više ili 12,7%), prijevozu osoba i stvari (759 obrt više ili 9,1%), u cehu frizera, kozmetičara, njege tijela i fitnesa (704 obrta više ili 9,1%), proizvodnom zanatstvu (273 obrta više ili 3,2%) te ugostiteljstvu i turizmu (86 obrta više ili 0,7%). Također, u posljednjih godinu dana pao je broja obrta u cehu trgovine  (141 obrt manje ili 1,6%) te u cehu ribarstva, marikulture i poljodjelstva  (6 obrta manje ili 0,2%).

 

Objavljen natječaj za provedbu intervencije 76.01. „Osiguranje poljoprivredne proizvodnje“

E-mail Ispis PDF

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Natječaj za provedbu intervencije 76.01. „Osiguranje poljoprivredne proizvodnje“.

Svrha Natječaja je dodjela potpore za financiranje prihvatljivih troškova premije osiguranja za police osiguranja, a intenzitet javne potpore je 70% prihvatljive premije osiguranja.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 13.338.000,00 EUR, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku iznosi 75.000 EUR. Cilj intervencije je potaknuti poljoprivrednike na ugovaranje osiguranja njihove poljoprivredne proizvodnje kako bi se umanjili ekonomski gubici prouzročeni nepovoljnim klimatskim prilikama i životinjskim bolestima.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva: 25.9.2023. od 12:00 do 31.12. 2023.u 12:00

Pitanja u vezi s ovim Natječajem korisnici postavljaju isključivo putem mrežne stranice – www.ruralnirazvoj.hr, unosom osobnih podataka te odabirom odgovarajućeg natječaja na koji se pitanje odnosi. Pitanja se mogu postaviti od objave ovoga Natječaja do najkasnije 10 dana prije isteka roka za podnošenje Zahtjeva za isplatu potpore, a odgovore na postavljena pitanja objavljuje Upravljačko tijelo putem mrežne stranice – www.ruralnirazvoj.hr.

Korisnik mora biti upisan u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu kako bi podnio zahtjev za isplatu potpore. Korisnik upisom u Evidenciju korisnika dobiva pristupne podatke, odnosno korisničko ime i zaporku, kojima se prijavljuje u AGRONET sustav. Putem AGRONET-a korisnici mogu ostvariti uvid u pravnu osnovu te popunjavati Zahtjev za isplatu potpore/promjenu/odustajanje.

Potpora se korisniku isplaćuje na temelju Zahtjeva za isplatu potpore koja se podnosi u Agenciju za plaćanja. Korisnik podnosi Zahtjev za isplatu potpore na temelju ovog Natječaja i Pravilnika.

Natječaj i Pravilnik dostupni na sljedećoj poveznici: https://www.apprrr.hr/76-01-osiguranje-poljoprivredne-proizvodnje/.

 

Ažurirano Srijeda, 23 Kolovoz 2023 10:26 Više...
 

Objavljen Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je drugi Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području RH za 2023.

Podnositelj smije podnijeti samo jednu prijavu i to za samo jednu provedbenu mjeru i samo za jedan prihvatljiv trošak unutar provedbene mjere. Sredstava za dodjelu potpora u ukupnom iznosu od 2.127.880,87 eura osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu.

 

Ažurirano Srijeda, 23 Kolovoz 2023 10:24 Više...
 

Otvoreno podnošenje zahtjeva za potporu iz Programa potpore pčelarima

E-mail Ispis PDF

Obavještavamo pčelare kojima je od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske potvrđen pomor pčelinjih zajednica tijekom proljetnih mjeseci 2023. godine, a zaključno s 1. srpnjem 2023. godine, da je 11. kolovoza 2023. godine objavljen Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini (Narodne novine br. 93/2023).

Potpora se dodjeljuje za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje na kojem se dogodio pomor pčela u skladu s Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše, a namijenjena je pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka i kod kojih je temeljem službenih izvješća dostavljenih od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske, potvrđen pomor pčelinjih zajednica tijekom proljetnih mjeseci 2023., a zaključno s 1. srpnjem 2023. godine.

Provedbom Programa izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima te daljnji ostanak u sektoru pčelarstva i proizvodnji pčelinjih proizvoda.

Na temelju navedenog Pravilnika, pčelari mogu podnijeti Zahtjev za potporu na obrascu kojeg možete pronaći na dnu ove stranice te ga dostaviti neposredno ili poslati preporučenom pošiljkom s povratnicom na adresu:

Ministarstvo poljoprivrede

Ilica 101

10000 Zagreb

s naznakom – „pomoć za sektor pčelarstva“

Zahtjevi za potporu se podnose u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu predmetnog Pravilnika odnosno do 26. kolovoza 2023. godine.

 


Stranica 9 od 529

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12