OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Promjene stopa PDV-a od 1. travnja 2022.

E-mail Ispis PDF

Obvezni postupci obveznika prilikom promjene stope PDV-a

Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u (Narodne novine 39/2022) koji se primjenjuje od 1. travnja 2022. došlo je do promjene stopa PDV-a s 25% na 13% za određena dobra i usluge.

Tako se stopa PDV-a od 13 % od 1. travnja 2022. godine primjenjuje na:

a)  Usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u hotelima ili objektima slične namjene, uključujući smještaj za vrijeme odmora, iznajmljivanje prostora u kampovima za odmor ili u mjestima određenima za kampiranje te smještaj u plovnim objektima nautičkog turizma;

b) novine i časopise novinskog nakladnika koji ima status medija te novine i časopise nakladnika za koje ne postoji obveza donošenja statuta medija prema posebnom propisu, osim onih iz stavka 1. točke h) ovoga članka, koji izlaze periodično, osim onih koji u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju (više od 50%) te onih koje se u cijelosti ili većim dijelom sastoje od videozapisa ili glazbenog sadržaja (više od 50%);

c) dječje sjedalice za automobile i dječje pelene koje se pod tim nazivom stavljaju u promet;

d) menstrualne potrepštine: higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk i slično koje se koriste namjenski tijekom menstruacije neovisno o tome jesu li namijenjene za jednokratnu ili višekratnu uporabu;

e) isporuku vode, osim vode koja se stavlja na tržište u bocama ili u drugoj ambalaži;

f) isporuku električne energije do drugog isporučitelja ili krajnjeg korisnika, uključujući naknade vezane uz tu isporuku;

g) isporuku prirodnog plina iz KN oznake 2711 11 00 i 2711 21 00 i grijanja iz toplinskih stanica , uključujući naknade vezane uz te isporuke, neovisno o tome kome se isporuka obavlja. Iznimno na isporuke prirodnog plina uključujući naknade vezane uz tu isporuku, obavljene u razdoblju od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5%;

h) ogrjevno drvo, peleti, briket i sječka iz KN oznake 4401;

i) javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog sakupljanja otpada prema posebnom propisu o održivom gospodarenju otpadom;

j) urne i ljesove koji se pod tim nazivom stavljaju u promet;

k) usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika izvođača te nositelja fonogramskih prava koji su članovi odgovarajućih organizacija za kolektivno ostvarivanje prava koje obavljaju tu djelatnost prema posebnim propisima iz područja autorskog i srodnih prava te uz prethodno odobrenje tijela državne uprave nadležnog za intelektualno vlasništvo;

l) pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskog objekta u skladu s posebnim propisom o ugostiteljskoj djelatnosti. Pripremanjem i usluživanjem jela i slastica u smislu članka 38. stavka 3. točke za) Zakona smatra se i isporuka pripremljenog jela i slastica s ili bez prijevoza uz dodatne usluge koje omogućuju njihovu trenutnu konzumaciju. Dodatnim uslugama osobito se smatra posluživanje pripremljenog jela i slastica u primjerenoj ambalaži, posudi ili na podlošku uz dodatak pribora za jelo i slično.

Ažurirano Petak, 01 Travanj 2022 07:37 Više...
 

Informacije vezane za međunarodne poslovne tendere i ponude nabavke roba i usluga

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora zaprimila je nekoliko informacija o međunarodnim tenderima, kao i međunarodnom traženju ponuda dobavljača roba i usluga za koje se mogu prijaviti i hrvatski poduzetnici, putem sustava Gospodarske diplomacije.

Izdvojili smo nekoliko ponuda pristiglih iz Njemačke koje objavljujemo, a zainteresirani obrtnici i poduzetnici kod svake ponude ili međunarodnog natječaja imaju i podatke kontakt osoba pri Veleposlanstvu RH u matičnoj zemlji, kojoj se mogu javiti s dodatnim pitanjima vezanim uz uvjete ili tehničke detalje pojedine ponude/tendera.

Ažurirano Četvrtak, 31 Ožujak 2022 12:08 Više...
 

Održana 14. sjednica Skupštine OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

Dana 29. ožujka 2022. godine održana je 14. sjednica Skupštine Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ) u prostorijama Komore. Na sjednici su članovi Skupštine OKKZŽ verificirali zapisnike sa 12. sjednice  i 13. elektroničke sjednice Skupštine OKKZŽ., te su primili na znanje informacije o aktivnostima Obrtničke komore KZŽ od 1. siječnja  do 28. ožujka 2022.

Na sjednici je prihvaćeno sljedeće: razrješenje i verifikacija mandata člana Skupštine ( UO Bedekovčina ), utvrđivanje prestanka mandata i verifikacija mandata članova Upravnog odbora Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije ( UO Bedekovčina ). Prijedlog Izviješća o radu OKKZŽ za 2021. godinu, Prijedlog Godišnjeg financijskog izvješća i bilješke OKKZŽ za 2021., Prijedlog Odluke o kriterijima za provođenje izbora za tijela OKKZŽ za mandatno razdoblje 2022. - 2026. godinu, Prijedlog Odluke o imenovanju Izbornog povjerenstva za provedbu izbora za OKKZŽ za mandatno razdoblje 2022. - 2026., te su članovi primili  na znanje informaciju o Upitniku o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrola za 2021. godinu.

Članovi  Skupštine OKKZŽ primili su sljedeće informacije: na uvid Zahvalnice koje su dodijeljene Obrtničkoj Komori Krapinsko - zagorske županije za sponzorstvo Srednjoj školi Bedekovčina za Međužupanijsko natjecanje učenika srednjih strukovnih škola u znanjima i vještinama u školskoj godini 2021. /2022., najavu 18. Sportskih susreta obrtnika OKKZŽ koji će se održati 09. travnja 2022. godine, a domaćin je UO Stubica, informaciju o održavanjee 14. Obrtničkih sportskih igara od 12. do 15. svibnja 2022. godine u Malom Lošinju te najavu 6. Hodočašća obrtnika u svetište Majke Božje Gorske u Loboru.

Ažurirano Srijeda, 30 Ožujak 2022 12:47
 

Novi ciklus predstavljanja deficitarnih zanimanja

E-mail Ispis PDF

U ponedjeljak, 28. ožujka 2022. godine započeo je novi ciklus predstavljanja deficitarnih zanimanja učenicima završnih razreda osnovnih škola.

Ciklus organiziraju Krapinsko - zagorska županija, Obrtnička komora KZŽ Hrvatska gospodarska komora ŽK Krapina i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina. Prvo predstavljanje održano je u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini, kojem je nazočio i župan Željko Kolar. "Poseban naglasak stavljamo na deficitarna zanimanja kojih je 12 a prošle godine u te su smjerove upisana 133 učenika, što je oko 10 posto, s time da je potreba na tržištu rada dupla. Županija svim učenicima koji upišu deficitarna zanimanja osigurava stipendiju u iznosu od 500 kuna i prati ih kroz cijelo školovanje. Osim toga, nakon završetka srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije zagarantiran im je siguran posao. Prosječna plaća u Krapinsko-zagorskoj županiji je najviše rasla i sada smo među prvih pet u Hrvatskoj. To samo govori kako su plaće skočile upravo u ovim deficitarnim zanimanjima i to bi trebao biti motiv da upišu ova zanimanja“, rekao je župan Kolar. Predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec istaknuo je važnost održavanja ovakvih prezentacija kako bi mladi ljudi što lakše donijeli odluku o izboru zanimanja koje je potrebno na tržištu rada.

Tajnica Obrtničke komore KZŽ Renata Vranić naglasila je kako im iskustvo govori da učenici koji upišu deficitarna obrtnička zanimanja nakon završetka škole ne čekaju svoje radno mjesto, već ono čeka njih. Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić slaže se sa navedenim te je dodao da iako u Krapinsko - zagorskoj županiji nedostaje svih kadrova, u posljednjih dvadesetak godina deficitarna zanimanja su uglavnom obrtnička zbog čega je njihov cilj promovirati ih.

Na prezentaciji je učenicima i roditeljima ponuđeno niz informacija za dobar odabir pravog zanimanja, prikazani su  filmovi za promociju deficitarnih zanimanja: kuhar, konobar, slastičar, keramičar i vodoinstalater.

Učenici i roditelji dobili su informaciju o upisu u Jedinstveni model obrazovanja za trogodišnja zanimanja te im je predstavljen program obrazovanja srednjih škola KZŽ, a na info-pultovima su se mogli detaljnije informirati o željenom zanimanju te dobiti promotivne materijale i letke.

Zaključno navedenom, prezentacije će uslijediti u preostaloj 31 Osnovnoj školi Krapinsko-zagorske županije u kojima će ispred OKKZŽ sukladno teritorijalnom ustroju u prezentacijama sudjelovati slijedeća Udruženja obrtnika OKKZŽ:

1. UDRUŽENJE OBRTNIKA BEDEKOVČINA

2. UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADOVA DONJA STUBICA, OROSLAVJE I OPĆINA MARIJA BISTRICA, GORNJA STUBICA, STUBIČKE TOPLICE

3. MEĐUOPĆINSKO UDRUŽENJE OBRTNIKA KLANJEC

4. UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA KRAPINE I OPĆINA ĐURMANEC, JESENJE, PETROVSKO I RADOBOJ

5. UDRUŽENJE OBRTNIKA OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE

6. UDRUŽENJE OBRTNIKA PREGRADA, HUM NA SUTLI, DESINIĆ

7. UDRUŽENJE OBRTNIKA SVETI KRIŽ ZAČRETJE

8. UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA ZABOKA

9. UDRUŽENJE OBRTNIKA ZLATAR

Ažurirano Utorak, 29 Ožujak 2022 07:56
 

Postupak uvođenja eura kao glavna tema obilježavanja Europskog tjedna novca

E-mail Ispis PDF

Postupak uvođenja eura, prednosti i nedostaci bili su tema konferencije u povodu Europskog tjedna novca održane na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u organizaciji studentske udruga Financijski impuls.

Viceguverner Hrvatske narodne banke, gospodin Michael Faulend otvorio je konferenciju predavanjem pod nazivom „Proces uvođenja eura u Hrvatskoj: gdje smo i kuda idemo?“, dok je predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore, Đurđica Mostarčić, održala nastavno predavanje na temu „Uvođenje eura u Hrvatskoj: pogled poduzetnika.“

Mostarčić je istaknula da je Hrvatska obrtnička komora anketom među obrtnicima dobila iznimno dobar uvid koliko će im uvođenje eura povećati troškove. "Smatram da je HOK jako dobro uspio utjecati na zakonodavca da prilagodba bude što jednostavnija i povoljnija za obrtnike. Primjerice, prvotni prijedlog da svaka pozicija na računu treba biti prikazana dvojno je izmijenjen te je prihvaćen prijedlog Hrvatske obrtničke komore da dvojno bude prikazan samo ukupan iznos na računu. To je velika i administrativna i financijska ušteda za sve poduzetnike, ne samo za obrtnike".

Dinamičnu panel-raspravu u kojoj su uz viceguvernera Faulenda sudjelovali Darko Knežević (Hrvatska obrtnička komora), Domagoj Sajter (Ekonomski fakultet Osijek), Ivica Sabo (HAMAG-BICRO), Marijan Kuprešak (Luka Vukovar d.o.o.) moderirala je Mostarčić. Govoreći o tečaju po kojem će se provoditi zamjena kune u euro, viceguverner Faulend podsjeća da je Hrvatska u srpnju 2020. godine ušla u europski tečajni mehanizam ERM 2, i tada se odredio središnji paritet, koji će, smatra, gotovo sigurno biti tečaj po kojem će se provoditi konverzija (7,53450).

Što se tiče troškova uvođenja eura, hrvatske građane najviše muči  strah i rizik od rasta cijena, ali viceguverner napominje da HNB-u pokušava jasno komunicirati da uvođenje eura neće značajno djelovati na rast cijena. „Iskustva drugih zemalja pokazuju da se, zbog uvođenja eura, razina cijena povećala za otprilike 0,2 posto, što nije nešto čega se treba bojati, a naše kalkulacije pokazuju da će u Hrvatskoj biti isto“, ustvrdio je viceguverner.

Predsjednik Obrtničke komore Osječko baranjske županije, gospodin Knežević ukazao je na problem gotovo 3 000 mjenjačnica, sa 10 000 zaposlenih koji će biti zatvoreni ukoliko se brzo ne preregistriraju za obavljanje neke druge djelatnosti što iziskuje dodatna novčana sredstva i radi probleme tom sektoru. Također,  stopa inflacije u RH u visini 6,3% za veljaču je nerealna kada je trošak sirovine poskupio gotovo 100%, a poduzetnici nisu u mogućnosti tako velike oscilacije u proizvodnji prenijeti na krajnjeg kupca, ukazuje Knežević. Mostarčić je podsjetila na očekivane troškove uvođenja eura za obrtnike u visini 1,1 mlrd kuna, ali je istaknula i kvalitetnu suradnju svih institucija na pripremi Nacrta zakona o uvođenju eura kao dobar primjer prakse gdje se otvorena pitanja rješavanju pogledom iz više kutova prije donošenja samog zakonskog akta.

Gospodin Sabo, predstavnik HAMAG BICRO potvrdio je da postojećim kreditima neće biti smanjene kamatne stope, već je moguće očekivati povoljnije uvjete financiranja za nova kreditiranja nakon uvođenja eura. Gospodin Kuprešak objasnio je koliko bitno valutni rizik negativno ili pozitivno utječe na rezultat poslovanja, dok je gospodin Sajter dao doprinos raspravi ukazavši na stabilnost pojedinih zemalja unutar EU koje još uvijek nisu uvele euro kao nacionalnu valutu.

Svi sudionici panela složni su u zaključku da uvođenje eura kao nacionalne valute ipak ne bi trebalo u većoj mjeri utjecati na samo poslovanje, kao i da su mogućnosti hrvatskog gospodarstva velike, ali je ključna suradnja kako bi se ono potaknulo i pokrenulo.

Podsjećamo i da na Facebook straniciYouTube kanalu Hrvatske obrtničke komore  možete pogledati snimku webinara o pripremama za uvođenje eura i saznati sve važne informacije. Sve upite oko prilagodbu poslovanja na uvođenje eura možete postaviti na mail adresi:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

 


Stranica 10 od 478

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8