OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Potpora za očuvanje proizvodnje prasadi i Potpora gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencij

E-mail Ispis PDF

U nastavku možete pronaći informacije Potpori za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja ASK te Potpori gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe nadređenih mjera suzbijanja ASK.

1. Otvoreno podnošenje zahtjeva za Potporu za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poziva korisnike u zoni ograničenja proglašenim zbog izbijanja afričke svinjske kuge kod kojih nije utvrđeno uginuće i/ili provedeno usmrćivanje svinja uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge da podnesu zahtjev Potporu uzgajivačima rasplodnih svinja za dio troškova hranidbe u razdoblju u kojem se objekti korisnika nalaze u zoni ograničenja.

 

Ažurirano Utorak, 05 Prosinac 2023 10:48 Više...
 

Održana svečana sjednica Skupštine UO Sveti Križ Začretje

E-mail Ispis PDF

U subotu 02.prosinca održana je svečana sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Sveti Križ Začretje na kojoj su usvojene Izmjene i dopune financijskog plana za 2023. godine, Program rada Udruženja za 2024. godinu i Financijski plan Udruženja za 2024. godinu.

Nakon radnog dijela Skupštine uručena su priznanja  obrtnicima koji obilježavaju dvadeset i više godina rada.

Priznanje za 20 godina rada primio je Mario Kvež, vlasnik obrta MONTEX mehanika, tekstil i trgovina

Priznanje za 35 godina rada primio je Ivan Radovečki, vlasnik obrta Keramičar-teracer

Priznanje za 40 godina rada primio je Stjepan Mišak, vlasnik obrta Bravarsko-kovačka radiona, koji je primio i priznanje za 140 godina obrta u nasljeđu.

Također su dodijeljena i priznanja Hrvatske obrtničke komore za doprinos i razvoj obrtništva,  koja su dobili:

-Priznanje HOK-e dobila je Dubravka Mišak Skočaj, vlasnica obrta Salon ljepote VIVA

-Povelju HOK-e dobio je  Franjo Piljek, vlasnik obrta Bravarija Piljek

Ažurirano Utorak, 05 Prosinac 2023 10:46
 

Održana 2. sjednica Ceha tradicijskog obrta OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

24.11.2023. održana je 2. sjednica Ceha tradicijskog obrta OKKZŽ na kojoj se raspravljao sljedeći DNEVNI RED: Verifikacija zapisnika sa 1. konstituirajuće sjednice Ceha tradicijskog obrta mandatno razdoblje 2022. – 2026., Aktivnosti OKKZŽ u 2023. godini, Aktualna problematika Ceha tradicijskog i umjetničkog obrta OKKZŽ, Prijedlog Programa rada Ceha tradicijskog obrta OKKZŽ za 2024. godinu i Pitanja i prijedlozi.

Ažurirano Četvrtak, 07 Prosinac 2023 20:01
 

35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika okupio više od 300 sudionika

E-mail Ispis PDF

Tradicionalno stručno događanje u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, a u domaćinstvu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, okupio je u protekla dva dana u Tuhelju više od 300 ugostitelja i turističkih djelatnika, ali i niz stručnjaka i predstavnika tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave u raspravama o prilikama i prijetnjama te aktualnostima u ugostiteljstvu i turizmu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović otvorio je Kongres, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kao izaslanica predsjednika Vlade RH i pokrovitelj događanja dodijelila je zajedno s predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Kratohvilom i županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom  nagrade 17 vrsnih ugostitelja iz svih hrvatskih županija za njihov doprinos razvoju struke i angažmanu u komorskom sustavu.

 

U ime Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije nagradu je primio gospodin Ivica Hršak vlasnik obrta  CAFFE-BAR „ ZRINSKI „ , Petrovsko 55, Petrovsko, član Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.

„Obrtništvo je zdravi dio hrvatskog gospodarstvo, koje je prilagodljivo, koje pokazuje trend rasta i ima perspektivu daljnjeg razvoja. Kao takvo važan je temelj gospodarskog razvoja Hrvatske, ne samo zato što zapošljava velik broj ljudi – njih 215 tisuća - nego i zato što omogućava normalno funkcioniranje društva. Hrvatska obrtnička komora jedna je od najvažnijih institucija u hrvatskom gospodarstvu, koja svojim proaktivnim pristupom i konstruktivnošću može biti primjer drugima kako funkcionirati i ostvarivati rezultate za svoje članove, državu i, najvažnije, za naše građane“istaknuo je ministar Filipović prilikom otvorenja Kongresa i poručio da će obrtništvo nastaviti imati podršku Vlade i resornog ministarstva kao i do sada.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore zahvalio je Vladi i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na partnerstvu i razumijevanju i najavio nastavak rada na rješenjima koja imaju za cilj unapređenje hrvatskog ugostiteljstva, ali i obrtništva u cjelini: „Ovakav odaziv te prisutnost predstavnika Vlade, ali i velikog broja predstavnika državnih tijela važnih za rješavanje pitanja koja muče ugostitelje i turističkih djelatnika potvrda su onoga što nam je svima jasno – bez top ugostitelja i turističkih djelatnika nema Hrvatske kao top turističke destinacije. Danas smo razgovarali o aktualnim temama, ali je jednako važno da su upravo one teme dijaloga koje aktivno vidimo s nadležnim tijelima. Samo zajednički možemo unaprijediti ovu struku, a to mora biti i jest naš zajednički interes. Paketi mjera pomoći Vlade su uvelike olakšali nastavak poslovanja velikog dijela ugostitelja i mi se to ne libimo istaknuti u svakoj prilici. Također, nećemo se libiti biti uporni u iznošenju problema i prijedloga unapređenja. Problema ima i uvijek će ih biti, a naša dužnost i obaveza je zastupati ih u ime 111 tisuća obrtnika.“

Zahtjeve Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, koji se već tradicionalno formuliraju i upućuju povodom Kongresa, predstavio je predsjednik Ceha Franz Letica:

1. Tražimo izjednačavanje stope PDV-a u iznosu od 13% u cijelom sektoru i to za djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo NKD 55. i 56., na način kako je bilo i prije.

2. U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta potrebno je nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava ''Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma'' s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi na način da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata.

3. Zalažemo se da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl. nova zanimanja) u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru. Isto tako neophodno je propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan.

4. Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, a time veće zaposlenosti i prihoda u državni i lokalni proračun kroz promjene odgovarajućih propisa, tražimo ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. Isto tako tražimo da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu.

5. Potrebno je nastaviti suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na prilagodbi radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.

6.Tražimo prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica te izmjenu važećeg Pravilnika, tako da se isti provodi na način da se imenuju odgovorne osobe unutar subjekta te obavezno educiraju svi zaposlenici od strane odgovorne osobe.

Na kraju, poznati chef Branko Ognjenović iznenadio je prisutne uzvanike i posjetitelje Kongresa te u suradnji s Aurelija tjesteninama u jednoj ravioli spojio autentične okuse Zagorja i pripremio izvrsne taćkrle, iz ljepših vremena bakine kuhinje.

Pokrovitelji i partneri su Ministarstvo turizma i sporta RH, Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska turistička zajednica, HDS ZAMP i Metro Hrvatska.

Ažurirano Ponedjeljak, 04 Prosinac 2023 10:53
 

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha trgovine OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

Dana 23. 11. 2023. godine održana je 1. konstituirajuća sjednica Ceha trgovine OKKZŽ mandatno razdoblje 2022.-2026., na kojoj se raspravljao sljedeći DNEVNI RED:  Verifikacija Zapisnika sa 3. elektronske sjednice Ceha trgovine OKKZŽ starog saziva, Aktivnosti OKKZŽ u 2023. godini, Izbor potpredsjednika Ceha trgovine OKKZŽ za mandatno razdoblje 2022. - 2026., Prijedlog Programa rada Ceha trgovine OKKZŽ za 2024. godinu i Pitanja i prijedlozi. Na prijedlog predsjednika Ceha trgovine Zlatka Horvata člana Udruženja obrtnika Krapinske Toplice, jednoglasno je izabrana potpredsjednica Ceha trgovine OKKZŽ Zdenka Meštrović članica Udruženja obrtnika Bedekovčina

Ažurirano Četvrtak, 07 Prosinac 2023 20:05
 


Stranica 2 od 529

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9