OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh proizvodnog obrta Ceh proizvodnog obrta o rezultatima Poduzetničkog impulsa 2014.

Ceh proizvodnog obrta o rezultatima Poduzetničkog impulsa 2014.

E-mail Ispis

Ceh proizvodnog obrta HOK-a održao je 22. listopada svoju 8. sjednicu, na kojoj se raspravljalo o rezultatima projekta Poduzetnički impuls u 2014. godini.

Naime, i ove godine udio obrtnika među korisnicima kojima su dodijeljene potpore je vrlo mali i iznosi tek oko 10 posto ukupnog broja ostvarenih potpora.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec ocijenio je da je osnovni uvjet koji su prijavitelji morali ostvariti - brzina prijave - nepovoljan te da je to u praksi dovelo do slučajeva da neki prijavitelji s kvalitetnim projektima nisu dobili priliku da im projekt bude ocijenjen. Zbog toga, kako je naveo, ključni kriterij kod odabira projekata treba biti kvaliteta projekta te broj radnih mjesta koja bi se otvorila u okviru projekta.

Predsjednik Ceha proizvodnog obrta Darko Mauša smatra da prevelika papirologija „pojede“ investiciju. Obrtnici potroše puno vremena za ispunjavanje natječajne dokumentacije, a šanse za dobivanje sredstava su male, kao i iznosi potpora. Također, smeta im što ne dobiju povratnu informaciju o neprihvaćanju prijave.

Na sjednici je gostovala predstavnica HAMAG BICRO-a Tamara Pavić, koja je ukratko iznijela pregled najčešćih grešaka uočenih kod ocjenjivanja prijava obrtnika na natječaj. To su, prije svega, greške uočene u prvoj fazi prijave, odnosno fazi administrativne provjere, a uočene su i poteškoće s prezentacijom projektnih ideja. Najavila je da će u 2015. godini 90 posto sredstava za potpore iz programa Poduzetnički impuls biti osigurano iz strukturnih fondova, a ne državnog proračuna, kao što je to bio slučaj do sada.

Na sjednici je bilo riječi i o Programu rada u 2015. godini. Članovi Ceha smatraju da se proizvodnom sektoru ne posvećuje dovoljno brige te da u Hrvatskoj još uvijek nedostaje bazna industrija na koju bi se vezali mali obrtnici. Neriješeni problemi koji se vuku godinama su naplata potraživanja i uvoz  repromaterijala loše kvalitete. Na sjednici je bilo riječi i o mogućnostima prijave na natječaj „Moja kreativna crta“ Zagrebačke banke i Hrvatske obrtničke komore.

 

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner