OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Obrazovanje Obavijesti - obrazovanje Obrti za koje je potreban majstorski ispit ili stručna osposobljenost

Obrti za koje je potreban majstorski ispit ili stručna osposobljenost

E-mail Ispis

Članak 6. Zakona o obrtu

(1) Obrti u smislu  Zakona o obrtu su:

1. slobodni obrti za obavljanje kojih se kao uvjet ne traži ispit o stručnoj osposobljenosti ili majstorski ispit

2. vezani obrti za obavljanje kojih se kao uvjet traži ispit o stručnoj osposobljenosti, vezani obrti za obavljanje kojih se traži odgovarajuća srednja stručna sprema i vezani obrti za obavljanje kojih se kao uvjet traži majstorski ispit

3. povlašteni obrti koje obrtnik smije obavljati samo na temelju povlastice, odnosno dozvole koju izdaje nadležno ministarstvo, odnosno drugo tijelo čija je nadležnost propisana posebnim propisom ovisno o djelatnosti.

(2) Popis vezanih obrta, stupanj i vrstu stručne spreme potrebne za njihovo obavljanje te popis povlaštenih obrta utvrđuje pravilnikom ministar nadležan za obrt nakon prethodno pribavljenog mišljenja Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost nadležnog ministra, ovisno o djelatnosti obrta.

 

Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica objavljen je u N.N. 42 od 2008. g. U pravilniku se nalazi popis vezanih i povlaštenih obrta, naziv zanimanja, složenost zanimanja (uvjet za obavljanje obrta i mogućnost daljnje kvalifikacije). Oznake u stupcu „Složenost zanimanja“ označavaju:

 

1- stručna osposobljenost prema Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (provode POK-ovi – npr. cvjećar, vulkanizer,maser, izolater, parketar, elektrozavarivač, zavarivač plinom, keramičar, podopolagač, teracer, građevinski staklar, poslužitelj jela i pića, priprematelj jednostavnih jela i slastica…..)

1*- stručna osposobljenost određena posebnim propisom (npr. morski ribar, slatkovodni ribar, uzgajivač ribe i drugih morskih i slatkovodnih organizama)

2- niža stručna sprema (proizvođač i monter vrata i prozora od PVC-a)

3- srednja stručna sprema u trogodišnjem trajanju (prodavač, rudar površinskog kopa-vađenje šljunka, pijeska i gline, vađenje kamena)

3+ - osposobljavanje za trgovačko poslovanje

4 - srednja stručna sprema u črtverogodišnjem trajanju i srednja školska sprema (KV, SSS i SŠS) – zaštitar-tehničar, srednji ekonomist, rudarski tehničar, tehničar za računarstvo….)

4++ - osposobljavanje za trgovačko poslovanje i poznavanje robe

5 – majstorski ispit

Daljnja kvalifikacija 5 - za osobe koje izvode praktični dio naukovanja i za osobe koje žele steći višu kvalifikaciju (npr. kozmetičar za otvaranje obrta treba imati odgovarajuću srednju školu u trajanju od tri godine, a za dobivanje licence za prijem naučnika na naukovanje treba imati majstorski ispit, isto tako fotograf, kuhar, konobar, slastičar, prodavač, autolakirer, autolimar…)

Članak 7. Tradicijski i umjetnički obrti

(1) Tradicijski i umjetnički obrti jesu obrti za koje je potrebno posebno poznavanje zanatskih vještina i umijeća u obavljanju djelatnosti te koji se obavljaju pretežnim udjelom ručnog rada.

(2) Ministar nadležan za obrt na prijedlog Hrvatske obrtničke komore donosi pravilnik kojim propisuje uvjete i način za stjecanje statusa tradicijskog, odnosno umjetničkog obrta.

 

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner