OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Zlatar Zlatar
E-mail Ispis

UDRUŽENJE OBRTNIKA ZLATAR

Zagrebačka 2a, 49250 Zlatar

Tel/fax: 049 466-112

mob: 098/393642

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Predsjednica: Višnja Loparić
Tajnik: Branka Štahan
Potpredsjednik: Hrvoje Horvat

 

Teritorijalni obuhvat: grad Zlatar i općina Budinščina, Hraščina Trgovišće, Konjščina, Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec i Zlatar Bistrica

Skupština Upravni odbor Nadzorni odbor Cehovi

Martina Kulfa
Siniša Klancir
Ivan Štahan
Božek Androić
Vedran Rod
Hrvoje Horvat
Darko Rogina
Silvia-Ana Sviben
Zlatko Varga
Zvonko Sedak-Benčić
Višnja Loparić
Smljana Krajnik
Marijan Jembrih
Zdravko Domitran
Ivica Krpelnik

Siniša Klancir
Dražen Maček
Martina Kotolenko
Vesna Gučin-Županić
Marijan Jembrih
Smiljana Krajnik
Ivan Vidović
Zdravko Domitran
Silvia Ana Sviben
Stjepan Adanić

proizvodnog obrta
uslužnog obrta
ugostitelja
trgovine
prijevoznika
graditeljstva
frizera

 

POVIJEST UDRUŽENJA

Udruženje obrtnika Zlatar danas broji 520 članova. A pokriva osam općina Budinščina, Hraščina Trgovišće, Konjščina, Zlatar Bistrica, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec, Lobor i grad Zlatar.
Prema pisanim dokumentima, na početku prošlog stoljeća , Kotar Zlatar je cijelu svoju proizvodnu djelatnost temeljio na sitnoj seljačkoj i obrtničkoj proizvodnji. Obrtnici u to vrijeme djelovali su u Obrtnoj zadruzi.
Poslije drugog svjetskog rata, obrtnici su pokušali djelovati kroz Obrtni zbor, a 14. svibnja 1950. održana je osnivačka Skupština Kotarske zanatske komore Zlatar. U to vrijeme djelovalo je 241 zanatska radnja, a financirali su se članskim doprinosom.
Pedesetih godina prošlog stoljeća, obrtnici ovog područja bili su vrlo aktivni: organizirali su pripremne tečajeve za polaganje majstorskih ispita i osnovana je stručna škola u privredi . U to vrijeme bez majstorskog ispita nisu se mogle otvoriti zanatske radnje. Broj zanatskih radni je bio u konstantnom porastu, a taj trend se zadržao sve do 1960. g, kada se broj istih naglo smanjio, tako da je djelovalo 201. zanatska radnja.
Kamen temeljac za izgradnju Zanatskog doma položen je 1954. g, u kojem bi bila i smještena Škola učenika u privredi. Izgradnja Zanatskog doma završena je 1959.g. kada je i nacionalizirana. Zanatski dom vraćen je na trajno korištenje Udruženju samostalnih privrednika 1985.g, a 1997. g. vraćeno je vlasništvo Udruženju obrtnika.
Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća obrtnici ovog područja imali su velikih problema, što zbog cjelokupne gospodarske situacije, a što zbog nedostatka prostora. Sjednice Upravnog odbora i Skupštine održavale su se u privatnim kućama i obrtničkim radnjama. Tek osamdesetih godina Udruženje je počelo aktivno djelovati u svim gospodarskim i društvenim aspektima, zaposlen je Tajnik, vode se poslovne knjige obrtnika, rješavaju se problemi nastali u obrtu, organizira se nastup na sajmovima, organizira i sudjeluje se u raznim sportskim natjecanjima.
I danas Udruženje aktivno sudjeluje i radi u sklopu Obrtničke komore naše županije na svim gospodarskim i društvenim događanjima, rješavanju problema nastalih u obrtu, organizaciji savjetovanja i nastupa na sajmovima i dr.

Attachments:
Download this file (46. Statut - pročišćeni tekst.doc)46. Statut - pročišćeni tekst.doc[ ]175 Kb
 

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner