OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Stubica
Stubica

35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

E-mail Ispis

Od 26.-28. studenog 2023. godine u Hotelu Well u Tuheljskim Toplicama održava se 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Kongres je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te Krapinsko-zagorske županije uz partnere Hrvatsku turističku zajednicu, Metro Hrvatska i HDS ZAMP u domaćinstvu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, okupio je u protekla dva dana u Tuhelju više od 300 ugostitelja i turističkih djelatnika, ali i niz stručnjaka i predstavnika tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave u raspravama o prilikama i prijetnjama te aktualnostima u ugostiteljstvu i turizmu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović otvorio je Kongres, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kao izaslanica predsjednika Vlade RH i pokrovitelj događanja dodijelila je zajedno s predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Kratohvilom i županom krapinsko-zagorskim Željkom Kolarom  nagrade 17 vrsnih ugostitelja iz svih hrvatskih županija za njihov doprinos razvoju struke i angažmanu u komorskom sustavu.

Iz Krapinsko-zagorske županije priznanje je dobio gospodin Ivica Hršak vlasnik obrta Caffe-bar iz Krapine koji uspješno posluje od 1997. godine.

Održane su panel rasprave na temu: „Radna snaga, izazovi i kako se nositi s njima-kvalitetni djelatnik“ i „Kontinentalna Hrvatska-turistički potencijal koji nudi sadržaj 365“.

Zahtjeve Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, koji se već tradicionalno formuliraju i upućuju povodom Kongresa, predstavio je predsjednik Ceha Franz Letica:

1.             Tražimo izjednačavanje stope PDV-a u iznosu od 13% u cijelom sektoru i to za

djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo NKD 55. i 56., na način kako je bilo i prije.

2.             U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta potrebno je nastaviti provedbu

programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava ''Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma'' s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi na način da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata.

3.             Zalažemo se da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl. nova zanimanja) u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru. Isto tako neophodno je propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan.

4.             Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, a time veće zaposlenosti i prihoda u državni i lokalni proračun kroz promjene odgovarajućih propisa, tražimo ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. Isto tako tražimo da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu.

5.             Potrebno je nastaviti suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na prilagodbi radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.

6.             Tražimo prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica te izmjenu važećeg Pravilnika, tako da se isti provodi na način da se imenuju odgovorne osobe unutar subjekta te obavezno educiraju svi zaposlenici od strane odgovorne osobe.

Za vrijeme trajanja Kongresa, ispred kongresne dvorane organizirano je predstavljanje lokalne ugostiteljske i turističke ponude. Iz Udruženja obrtnika Stubica nastupili su: Darko Grden vlasnik obrta Ugostiteljstvo-turizam -vinogradarstvo - voćarstvo "Grden" sa ponudom domaćih rakija i likera, Mladen Cesarec vlasnik obrta O.P.G. Cesarec, obrt za poljoprivredu i trgovinu sa ponudom bučinog ulja te raznih proizvoda od buče, Ivica Mesar vlasnik obrta PAN, obrt za izradu tradicijskih drvenih igračaka sa širokim spektrom tradicijski proizvedenih drvenih igračaka.

Za prigodan poklon, licitarsko srce, za svakog posjetitelja pobrinula se Vlasta Hubicki vlasnica obrta Medićarsko svjećarska radnja, "Zozolly"-utemeljeno 1882. godine.

 

11. Noćni friz u Osijeku

E-mail Ispis

U organizaciji Udruženja obrtnika Osijek u Riverside Ballroomu Hotela ZOO 11. put za redom održan je Noćni friz, tradicionalan modni događaj.

Manifestacija je to gdje frizeri, kozmetičari, krojači, kozmetičari, barberi ali i drugi obrtnici uključeni u svijet ljepote pokažu dokle seže njihova mašta i kreativnost kada su u pitanju razne kreacije, a posjetiteljima su predstavljeni i najnoviji trendovi uz zanimljiv i bogat program.

Udruženju obrtnika Osijek zahvaljujemo na pozivu i čestitamo na odlično odrađenoj manifestaciji.

 

Članovi UO Stubica na putovanju u Italiji

E-mail Ispis

Udruženje obrtnika Stubica, u suradnji sa putničkom agencijom Galileo travel d.o.o., je svojim članovima organiziralo trodnevno putovanje u Parmu-Cinque Terre – Pisu.

Posjetilo se mnoštvo zanimljivosti. Prvi dan posjetio se grad Parma, drugi najveći grad regije Emilia Romagna i kulinarska prijestolnica Italije poznata po specijalitetima kao što su pršut i sir parmezan.
Smještaj je bio organiziran u prelijepim termama Montecatini.

Drugi dan napravljen je obilazak Cinque Terre, skupine ribarskih mjestašca uvrštenih na UNESCO popis zaštićene svjetske baštine zbog svoje iznimne ljepote.

Posljednji dan putovanja bio je rezerviran za grad Pisu koja je oduševila svojom jedinstvenom arhitekturom i bogatom poviješću.

 

U nedjelju navečer vratili smo se svojim kućama zadovoljni i puni prekrasnih dojmova.

Zahvaljujemo se našoj strpljivoj voditeljici putovanja Katarini na svemu tijekom putovanja te našim obrtnicima na sudjelovanju u tako velikom broju, lijepom druženju i odličnoj atmosferi.

Hvala Sandri i Mladenu na fotografijama i trudu da svi imamo predivne uspomene i u digitalnom obliku.

 

Marija Bistrica: Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima

E-mail Ispis

Općina Marija Bistrica objavila Natječaj za dodjelu stipendije za školovanje učenicima srednjih škola  i redovitim studentima za šk./ak. godinu 2023./2024.

Natječaj se raspisuje za 10 učeničkih stipendija za školovanje u iznosu od 39,81 €/300,00 kn mjesečno  i 11 studentskih stipendija za školovanje u iznosu od 66,36 €/500,00 kuna mjesečno.

Zahtjev za odobravanje učeničkih/studentskih pomoći podnosi se na propisanom obrascu koji izdaje Jedinstveni upravni odjel Općine Marija Bistrica zaključno do 24. studenog 2023. god. do 12.00 sati.

https://marija-bistrica.hr/natjecaj-za-dodjelu-stipendija-ucenicima-i-studentima/

 

OKKZŽ svečanom sjednicom obilježila 29. godišnjicu svog osnivanja

E-mail Ispis

U petak, 03. studenog 2023. godine u Gornjoj Stubici u restoranu “RODY” održana je Svečana sjednica Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije kojom je obilježena 29. godišnjica njezinog osnivanja.

Tim povodom dodijeljena su priznanja zaslužnim obrtnicima i institucijama.

Brončane plakete za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva na području KZŽ za 2023. godinu uručene su: Ivanu Jakoviću, vl. obrta Caffe bar  „M&B“ , Stjepana Radića 1, Bedekovčina, Sandri Haban, vl. obrta Foto video KLIK, obrt za multimediju, Podgorje Bistričko 129A, Marija Bistrica, Branimiru Ricijašu, vl. obrta AUTO RICIJAŠ, Livadarski put 4, Klanjec, Nikoli Štroku, vl. obrta „MAZALO“ SOBOSLIKARSKI I USLUŽNI OBRT, Rudolfa Lovreca 58, Krapina, Sanji Horvat, vl. obrta „TEKSTIL CENTAR“, A. Mihanovića 22 A, Krapinske Toplice, Mariu Bele, vl. obrta „PRIJEVOZ BELE“, Kostelsko 3/2, Pregrada, Dragutinu Martiniću, vl. obrta CAFFE BAR „VUGEL“, Trg hrv. kraljice Jelene 4, Sveti Križ Začretje, Zdenku Gojšiću, vl. obrta „ZAGI-GRAD“ Dubrava zabočka 158A, Zabok, Vesni Gučin-Županić, vl. obrta Salon za njegu i održavanje tijela „DONATELLA“, Gajeva 5, Zlatar.

Srebrna plaketa dodjeljuje se obrtnicima, pojedincima i institucijama u zemlji i inozemstvu koji su svojim djelovanjem i iskazanom potporom OKKZŽ dali značajan doprinos njenom radu i razvoju obrtništva. Ove godine Srebrne plakete dodijeljene su Srednjoj školi Bedekovčina i Nikoli Gajšaku, vl. obrta Frizerski salon „MY WAY“ iz Pregrade.

Najveće priznanje OKKZŽ Zlatna plaketa dodjeljuje se uglednom i časnom obrtniku  za dugogodišnji  doprinos u organizaciji strukovno-cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika na području naše Komore, a za 2023. godinu dodijeljena je Ivanu Štahanu vl. obrta „ŠTAHAN“ obrt za usluge iz Zlatara.

Uvodnim pozdravima prisutnima su se obratili predsjednik OKKZŽ Nenad Kučiš, načelnik općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, potpredsjednik HOK-e i predsjednik OK Zagreb Antun Trojnar te župan Željko Kolar.

Ispred svih dobitnika priznanja riječi zahvale uputio je Ivan Štahan.

Skupština Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije donijela je odluke o imenovanju Dragutina Ranogajca i Davora Pleška doživotnim počasnim predsjednicima OKKZŽ. Tim povodom Dragutin Ranogajec zahvalio je na ovom velikom priznanju.

Čestitamo našoj Sandri Haban na primljenom priznanju kao i svim dobitnicima iz drugih Udruženja.

 


Stranica 6 od 69

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner