OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh tradicijskih obrta
Ceh tradicijskih obrta

CEH TRADICIJSKOG OBRTA

E-mail Ispis

Predsjednica: Vlasta Hubicki, UO Stubica

Ostali članovi:

 • Darko Varga - potpredsjednik, UO Zlatar
 • Nikola Ulama, MUO Klanjec
 • Drago Petek, UO Krapina
 • Bojan Podhraški, UO Pregrada
 • Hrvoj Vrančić, UO Zabok

 

210.000 kuna za 42 tradicijska i umjetnička obrta

E-mail Ispis

 

 

 

 

 

 

Dana 7. svibnja 2021. godine u prostorijama Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije u Krapini, uručeni su ugovori o potporama Krapinsko-zagorske županije vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta.

Ovom prigodom uručene su potpore za ukupno 42 tradicijska i umjetnička obrta s područja Krapinsko-zagorske županije. Na dodjeli prisustvovali su župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Obrtničke komore KZŽ Vlasta Hubicki, pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvu, poljoprivredu, turizam, promet i  komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Darko Varga.

 

215.000 tisuća kuna za 43 obrta

E-mail Ispis

Simbolična dodjela ugovora korisnicima županijskih potpora kroz Javni natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije održana je u petak, 29. svibnja 2020. godine u Mariji Bistrici.

Ukupno će kroz Javni natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije biti isplaćeno 215.000 kuna za 43 obrta. Žpan Željko Kolar je u Mariji Bistrici simbolično uručio ugovore o dodjeli potpora vlasnicima 3 obrta: Ivici Mesaru, vlasniku obrta za izradu tradicijskih igračaka Pan, Jasni Bogović Pavlini – vlasnici krojačkog obrta Jasna  te Gordani Mahmet Habazin -  vlasnici Medičarskog obrta Mahmet. „Županija od 2006 godina daje potporu tradicijskim obrtima te smo tako i prošle godine imali natječaj gdje je 21 tradicijski obrt dobio bespovratnih 159.000 kuna. To su ljudi koji imaju nevjerojatnu energiju i želju da zadrže tu našu tradiciju. Ove godine smo zbog koronavirusa odlučili da praktički svi registrirani tradicijski obrti zaslužuju jednu financijsku pomoć – biti zatvoren i ne raditi ovako dugo teško podnose i obrti sa puno većim prometom i maržom od tradicijskih. Krapinsko-zagorska županija će zajedno sa županijskom Obrtničkom Komorom i Cehom tradicijskih obrta i dalje pratiti što će se događati na tržištu te ako bude potrebe i ako zajednički donesemo takvu odluku, intervenirat ćemo još jednom“ – kazao je župan Kolar te posebno apelirao na sve oni koji donose odluke:
Svi oni koji donose odluke moraju gledati specifičnosti i potrebe pojedinih područja. S obzirom na gospodarsku štetu koju je koronavirus već uzrokovao i neizvjesnu budućnost, izuzetno je bitno da sve odluke budu jasne i precizne te da se u ovoj gospodarskoj krizi svima onima koji žele raditi to i omogući“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Ceha tradicijskih obrta Obrtničke komore KZŽ Vlasta Hubicki je istaknula da su županijska sredstva za pomoć tradicijskim obrta ove godine isplaćena kao pomoć zbog koronavirusa. „Mislim da smo jedina Županija koja je na taj način reagirala. Želim reći ad je pred tradicijskim i umjetničkim obrtima i nastavak ovog našeg puta, tako da se izuzmemo iz zakona o trgovini i da idemo prema turističkom sektoru. To je put ne samo 14 radnih nedjelja, nego općenito radne nedjelje svima nama koji živimo ovdje uz Svetište Majke Božje Bistričke, ali i svima koji su dio naših brojnih manifestacija i svega što znači tradiciju u našem kraju“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicijskih obrta Obrtničke komore KZŽ  Vlasta Hubicki te na samom kraju poručila: „Pozivam sve da dođu u Mariju Bistricu, da oslade nepce medenjacima, da popiju čašu gvirca, da kupe i zapale svijeću i da odnesu srce na kojem piše Vrnul se bum na Bistricu“.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško također je istaknuo kako je županijska pomoć tradicijskim obrtima već i sama postala tradicija. „Ove godine županija je iznašla i dodatna sredstva za naše kolege koji su bili u poteškoćama zbog korona virusa. Mislim da je to pomoć njima svima da prebrode ovu krizu te se nadam da će i sljedeće godine dobiti sredstva, koja ima puno znače, da ne govorimo o svemu onome što nam nose u zašiti djedovine“ – kazao je predsjednik Pleško.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji što je osigurala dodatna sredstva kako bi ublažila posljedice krize izazvane epidemijom koronavirusa,  najavio sličnu pomoć općine te posebno naglasio važnost starih zanata pod zaštitom UNESCO-a.

Okupljene je pozdravila i pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, koja je podsjetila da je Natječaj bio otvoren od 27. travnja do 5. svibnja 2020. godine. „Od strane Ceha tradicijskog i umjetničkog obrta OKKZŽ  došla je inicijativa da se ove godine krene ranije sa natječajem i da se pomogne obrtima koji nisu u ovoj situaciji mogli raditi. Prihvatljivi su bili korisnici, tradicijski i umjetnički obrti, sa područja KZŽ-e koji Sukladno odluci Nacionalnog stožera CZ nisu mogli raditi” rekla je pročelnica Mihovilić i dodala kako je pristiglo 47 prijava, a odobrene su 43 pomoći, pa je županija u proračunu ranije predviđenih 100 tisuća kuna, podigla na 215 tisuća kuna, dakle po 5 tisuća za sve kojima je pomoć odobrena.

 

Nova odluka Stožera: ukida se zabrana rada nedjeljom, blagdanom i neradnim danom tradicijskim i umj

E-mail Ispis

Zahvaljujući inicijativi Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ,  Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske obrtničke komore, Stožeru civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije dana 28. svibnja 2020. godine Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku temeljem koje se tradicijskim i umjetničkim obrtima dopušta rad nedjeljom, blagdanom i neradnim danima.

Nastavno navedenom, ispred OKKZŽ i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta još jednom ističemo važnost prepoznavanja i djelovanja svih nadležnih Institucija za očuvanjem istih.

Privilegij je svake EU države imati mogućnost predstaviti stoljetni rad obrtništva koji uspješno čuvaju i njeguju izvornu baštinu i kulturu svoga naroda te kao takvi predstavljaju identitet naše države.

Tradicijski i umjetnički obrti su djelatnosti za koje je potrebno posebno poznavanje zanatskih vještina i umijeća u obavljanju pretežito udjelom ručnog rada, tehnikama proizvodnje koje se namjenom i oblikom oslanjaju na obrasce tradicijske kulture, a izvode se uz izuzetno puno ljubavi i strpljenja.

Krucijalni problem je što tradicijski i umjetnički obrti nisu gospodarski privlačni i ekonomski isplativi pa novim generacijama nisu zanimljivi te kao takvi i ne postoje u srednjoškolskom obrazovnom programu.

Tradicijski i umjetnički obrti predstavljaju osobni doprinos obrtnika u stvaranju lokalnog, regionalnog i nacionalnog identiteta, a da je tome tako potvrđuju i dva upisa fenomena na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, na kojoj su  zagorske tradicijske drvene igračke i licitarsko srce.

Sukladno nacionalnim i županijskim  strategijama razvoja te temeljem činjenice kako tradicijski i umjetnički obrti čine bitan element razvoja kulturnog i hodočasničkog turizma u Republici Hrvatskoj, a kako  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dugogodišnjim raspisivanjem Programa „Očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta“ prepoznaje važnost istih, iskreno se nadamo da će isti biti prepoznati i pri donošenju novih izmjena i dopuna Zakona o trgovini te će istima biti dozvoljen rad svake nedjelje u godini.

Zajednički i uvažavajući specifičnosti obrtništva možemo dati značajan doprinos opstanku i razvoju tako malobrojnim ali žilavim tradicijskim i umjetničkim obrtima naše države.

 

Otvoreni javni poziv za program " Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta " za 2020. g.

E-mail Ispis

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Otvoreni javni poziv za Program „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2020. godinu, a prijave se zaprimaju isključivo od 14. do 28. svibnja 2020. godine.

Navedeni poziv namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama, sukladno odredbama Pravilnika o tradicijskim odnosno umjetničkim obrtima („Narodne novine“, broj 112/07).

Namjena sredstava je kako slijedi:

SKUPINA A
- ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje,
- ulaganje u razvoj novih proizvoda/usluga,
- prilagodba, uređenje i poboljšanje interijera poslovnog i proizvodnog prostora,
- uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete,
- upravljanje i zaštita intelektualnog vlasništva.

SKUPINA B
- marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta,
- edukacija i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) podnosi se Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 14. svibnja 2020. godine na adresu:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA 
Prijava na Otvoreni javni poziv za Program “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2020. godinu 
Ulica grada Vukovara 78
10000 ZAGREB

Sve informacije o Programu „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ te popis tražene dokumentacije, mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta: https://gospodarstvo.gov.hr/javni-pozivi-ministarstva/11168

 

OKKZŽ primila po treći put donaciju od KZŽ i uputila požurnicu za tradicijske obrte

E-mail Ispis

Dana 11. svibnja 2020. godine, po treći put, Krapinsko – zagorska županija donirala je Obrtničkoj komori Krapinsko – zagorske županije zaštitne maske, vizire, rukavice i dezinficijense za obrte koji su od ponedjeljka na području Krapinsko-zagorske županije počeli s radom. Ispred Komore donirana sredstva uručena su pripadajućim Udruženjima obrtnika za uručivanje članovima.

Nastavno, ističemo kako je ispred Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ sa predsjednicom gđom. Vlastom Hubicki, upućena  požurnica prema Stožeru civilne zaštite KZŽ i RH za rješenje upućene im inicijative vezane uz  Odluku o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19  vezane za rad tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ, nedjeljom i blagdanom u Mariji Bistrici.

Pritom je istaknuta zahvala Županijskom stožeru civilne zaštite i epidemiološkoj službi Županijskog zavoda za javno zdravstvo na ranije iskazanoj podršci ovoj inicijativi.

Ispred OKKZŽ i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ ističemo  iskreno nadanje kako će Stožer civilne zaštite RH žurno uvažiti specifičnost tradicijskih i umjetničkih obrta te radi očuvanja i opstanka istih, odobriti izuzeće od zabrane rada nedjeljom i blagdanom za suvenirnice u Mariji Bistrici, da mogu raditi nedjeljom kao i suvenirnice u okviru muzeja,  nacionalnih parkova, odnosno  kao i ugostiteljski objekti.

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 3

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner