OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh ugostitelja
Ceh ugostitelja

Ceh ugostitelja OKKZŽ

E-mail Ispis


Predsjednik Ceha ugostitelja OKKZŽ: Ivan Đurkin Benkotić, UO Sveti Križ Začretje

Potpredsjednik: Marijan Jembrih, UO Zlatar

Ostali članovi:

  • Marijan Jembrih  - UO Zlatar
  • Zdravko Mlakar, UO Bedekovčina
  • Damir Čuček, UO Krapina
  • Damir Tumpa, UO Krapinske Toplice
  • Dragutin Bračun, UO Pregrada
  • Matija Kralj, UO Zabok
  • Darko Grden, UO Stubica
  • Dora Greblički Kos MUO Klanjec


 

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha ugostitelja OKKZŽ

E-mail Ispis

Dana 19. siječnja 2023. godine u prostorijama Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije Ceh ugostitelja  OKKZŽ održao je svoju 1. konstituirajuću sjednicu u mandatnom razdoblju 2022. - 2026. godine, na čelu s predsjednikom Ivanom Đurkinom Benkotićem - UO Sveti Križ Začretje i ostalim članovima Ceha, Darko Grden - UO Stubica, Damir  Čuček - UO Krapina, Dora Greblički Kos - MUO Klanjec, Damir Tumpa - UO Krapinske Toplice i Marijan Jembrih - UO Zlatar. Za potpredsjednika Ceha u mandatnom razdoblju 2022.-2026. godine izabran je  Marijan Jembrih iz Udruženja obrtnika Zlatar.

Na sjednici je raspravljan slijedeći Dnevni red: Verifikacija zapisnika sa 7. sjednice Ceha ugostitelja OKKZŽ, Izbor potpredsjednika Ceha ugostitelja OKKZŽ mandatno razdoblje 2022. – 2026.; Programa rada Ceha ugostitelja OKKZŽ; Izvješće sa 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i Pitanja i prijedlozi.

 

Nova donacija KZŽ

E-mail Ispis

Dana 25.ožujka iz Krapinsko-zagorske županije stigla je nova pošiljka, 230  l dezinficijensa (za razrjeđivanje u omjeru 3:1).

 

KZŽ uručila OKKZŽ zaštitna sredstva za pomoć u ugostiteljstvu

E-mail Ispis

Dana 05. ožujka 2021. g. Obrtnička komora KZŽ zaprimila je od Krapinsko-zagorske županije novu, četvrtu  po redu, donaciju zaštitne opreme – 310 l dezinficijensa (za razrjeđivanje u omjeru 3:1), 10.000 zaštitnih maski i 3.000 rukavica, za po prvom odobrenju, one obrtnike koji su otvorili terase svojih ugostiteljskih objekata.

Nastavno navedenom, uskoro nam je iz Krapinsko-zagorske županije najavljena još jedna donacija od 310 l dezinficijensa (za razrjeđivanje u omjeru 3:1).

Ispred OKKZŽ i Ceha ugostitelja OKKZŽ ističemo osobitu zahvalu Krapinsko-zagorskoj županiji na upućenim donacijama članstvu.

 

Ceh ugostitelja HOK-a:Tražimo jednak tretman za sve

E-mail Ispis

Predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić: kod donošenja mjera tražimo jednak tretman za sve

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Stožer civilne zaštite RH 14. listopada 2020. donio je Odluku o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga, u kojoj stoji da ugostiteljski objekti mogu raditi od 6:00 do 24:00 sata.

„Iako svjesni da preporuke i mjere za ugostiteljsku djelatnost uvelike mijenjaju način ali i kapacitet rada ugostiteljskih objekata, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore podržava epidemiološke mjere koje donosi struka, ali pritom traži jednak tretman za sve. Stožer civilne zaštite RH dao je dozvolu za rad McDRIVE linijama lanca restorana McDonald's nakon ponoći.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore traži "ravnopravan položaj za ostale ugostiteljske objekte koji mogu nuditi uslugu dostave i preuzimanja hrane na isti ili sličan način kao McDonald's.“, rekao je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Joso Smolić.

 

Mjere za ugostiteljske djelatnosti nužne

E-mail Ispis

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a: mjere za ugostiteljsku djelatnost nužne, tražimo uvažavanje naših prijedloga za oporavak i otpornost ugostiteljsko-turističkog sektora

Predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u prethodnim tjednima aktivno su sudjelovali u kreiranju mjera za ugostiteljstvo, na radnim sastancima održanim sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske

Zahtjevna epidemiološka situacija snažno se odrazila na poslovanje ugostiteljskih objekata i stavila ih u poziciju u kojoj značajno moraju mijenjati način rada kakav su dosad poznavali. Predstavnici ugostiteljske struke svjesni su kako je sigurnost njihovih gostiju i zaposlenika primarna te da jedino poštivajući mjere dogovorene sa Stožerom mogu nastaviti raditi. Pregovarajući o mjerama koje će se propisivati za ugostiteljstvo nastojalo se uz maksimalnu zaštitu gostiju minimalno opteretiti rad ugostitelja.

„Nažalost, mjere uvedene za ugostiteljsku djelatnost, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i na procjene onog što nas čeka na zimu, su nužne. Stožer civilne zaštite imao je sluha za prijedloge Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pri donošenju mjera. Kako novonastala situacija uvelike utječe na poslovanje ugostitelja te smanjuje naše radne kapacitete, očekujemo da će Vlada uvažiti već iznesene prijedloge usmjerene ka omogućavanju opstanka ugostiteljskog sektora, ali i očuvanju radnih mjesta. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, čim se oformila nova Vlada, uputio je  vrlo konkretan set prijedloga gospodarskih mjera nužnih za oporavak i otpornost cijelog ugostiteljsko-turističkog sektora. Također, pozivamo ostale dionike, poput lokalne uprave i samouprave, da nam izađu ususret u ovim uvjetima otežanog rada u dijelu poslovanja koji je pod njihovom ingerencijom.

Mi ugostitelji uložit ćemo dodatne napore kako bi se naši gosti osjećali zaštićeno, a istovremeno imali visoku kvalitetu usluge. Stoga pozivamo sve da nam u tome pomognu te da ostanemo odgovorni u ovim izvanrednim uvjetima.“, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Set mjera Hrvatske obrtničke komore za pomoć ugostiteljsko-turističkoj branši, sadrži sljedeće prijedloge:

  • Izjednačavanje stope PDV-a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva sa stopom PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu. Primjenu najniže stope PDV-a od 5% potrebno je uvesti kod pružanja ugostiteljskih usluga u objektima koji pripremaju hranu od domaćih namirnica.
  • Priznavanje troškova reprezentacije u 100 % iznosu kao izdatka.
  • Ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu.
  • Utvrđivanje zakonskog okvira koji omogućava jednostavan i brz način povremenog zapošljavanja  po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu.
  • Smanjivanje zakupnine u visini od 50% za poslovne prostore u vlasništvu države.
  • Nastavak produljenja potpora za očuvanje radnih mjesta sve dok poslovni subjekti mogu dokazati odgovarajući pad prihoda u odnosu na isti period u prošloj godini.
  • Ponovna aktivacija posebne HAMAG-BICRO kreditne linije potpore poslovnim subjektima pogođenim COVID-19 epidemijom koja je bila otvorena u travnju, ali je nažalost vrlo brzo zatvorena. Smatramo da bi trebalo ubrzati proces i pojednostavniti postupak prijave za ovu kreditnu liniju.
  • Uspostava kreditne linije potpore turističkom sektoru ugroženom COVID-19 epidemijom posredstvom HABOR-a koja je pristupačna za obrtnike, mikro i male poduzetnike tj. s manjom granicom iskoristivosti (maksimalno do 200.000,00 kn umjesto dosadašnjih 750.000,00 kn)
  • Osiguravanje posebnog fonda bespovratnih sredstva za očuvanje i održivost obrtništva u ugostiteljsko - turističkom sektoru.

Zakonski osigurati uvjete za proglas moratorija za ukupni anuitet (glavnica i redovna kamata, zatezna kamata i bilo koja druga vrsta naknade) svim poslovnim subjektima u ugostiteljstvu i turizmu dok traju posebne okolnosti.

 
  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »


Stranica 1 od 6

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner